IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция ще подкрепи автоиндустрията, но с условие за намаляване на емисиите

Правителството иска да насочи трансформацията на сектора към по-устойчив модел, коментира финансовият министър Брюно льо Мер

16:57 | 18.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Франция се стреми да засили продажбите на автомобили с по-ниски емисии като част от пакет за подкрепа за автоиндустрията, който ще бъде обявен през следващите две седмици, обяви финансовият министър Брюно льо Мер, цитиран от Ройтерс.

Някои производители на автомобили, включително Renault и PSA - групата зад Peugeot, започват да отварят предприятията си след блокадата, която трябваше да ограничи разпространението на новия коронавирус.

Търсенето обаче беше слабо още преди пандемията да срине автомобилната индустрия. Това изостри финансовите затруднения на компаниите и техните доставчици.

Льо Мер, който в петък се срещна с шефовете на компаниите от сектора, заяви пред радио „Франс инфо“, че правителството има за цел да използва пакета за подкрепа или пък схема за бракуване на стари автомобили, за да насърчи преминаването към по-малко замърсяващи автомобили.

„Ще обявим пакет в подкрепа…, за да подкрепим потреблението, за да помогнем на трансформацията към по-устойчив модел, с конкретна подкрепа за автомобилите, които отделят най-малко вредни емисии“, коментира той.

Льо Мер признава, че електрическите превозни средства са твърде скъпи за много домакинства.

Той не коментира повече детайли за мерките и дали те ще включват пряка държавна подкрепа за някои фирми.

Финансовият министър на Франция допълни, че се надява да бъде подготвен и план за подпомагане на авиационния сектор в страната до 1 юли.

Франция вече въведе мерки за подкрепа и държавни гаранции за заеми за други сектори, засегнати от пандемията. Условията обаче са в подкрепа на околната среда. Правителството например поиска авиокомпанията Air France KLM да намали въглеродните емисии и вътрешните полети.

Що се отнася до автоиндустрията, във фокуса е Renault. След като публикува първата си загуба от десетилетие още преди удара от пандемията, компанията е първа на опашката за държавен заем, който ще е за 5 млрд. евро, посочи Брюно льо Мер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още