IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors възлага на германска компания производството на електрически пикап

Решението на американците да се обърнат към Kuka за електрическия EV600 подчертава желанието на GM да изпълни до края на годината поръчката на FedEx

14:37 | 13.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на автомобили General Motors Co. обяви, че се обръща към германски доставчик на части, за да осъществи плановете си за производство на своя електрически търговски пикап, който е предназначен за доставка на куриерската компания FedEx, съобщава Ройтерс.

Решението на GM да се обърне към Kuka AG за изграждането на пикапите EV600 не е типично за индустрията, но това подчертава желанието на най-големия автомобилен концерн в САЩ да се придържа към своя план за търговска реализация на електромобила преди края на 2021 г., споделя Травис Кац, главен изпълнителен директор на звеното на GM за търговски превозни средства BrightDrop. 

"Работим съвместно с Kuka за първоначално производство с малък обем, за да сме в крак с търсенето на пазара и да реализираме плана за първата поръчка на EV600 по-късно тази година", добавя Кац в изявление пред Ройтерс.

GM обособи BrightDrop в отделен бизнес през януари.

През юни концернът заяви, че ще прекрати производството на своя SUV Chevrolet Equinox в рамките на съвместното предприятие CAMI, което контролира голяма производствена база в Онтарио, Канада, през следващия април и ще започне производството на електрически микробус през ноември 2022 г., преди да увеличи броя на смените във фабриката.

Също така GM посочи, че „работи с партньори доставчици“ за придържане към графика.

Производството на Kuka се отнася за по-малко от 500 ръчно изработени модела и ще започне в края на октомври в завода на доставчика в Ливония, Мичиган.

Преди това GM обяви, че ще инвестира 800 млн. долара в канадския завод за производството на микробуси.

Бизнесът с електрически търговски превозни средства е привлекателен, тъй като правителствата в Китай и Европа настояват компаниите да намалят емисиите на въглероден диоксид, докато компании като FedEx, Amazon и United Parcel Service вече поеха ангажимент да електрифицират големите си автопаркове.

GM очаква американският пазар на търговски превозни средства до надхвърли 850 млрд. долара до 2025 г.

EV600 ще използва версия на произведената от GM система за захранване Ultium, която ще бъде наложена при голяма част от бъдещите електрически модели на компанията. Пикапът ще предлага пробег с едно зареждане от 400 км.

Миналия месец GM увеличи своите инвестиции за електрически и автономни превозни средства с около 30% до 35 млрд. долара и ускори плановете за изграждането на две американски фабрики за клетки за батерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още