IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai: Енергийният преход е невъзможен без водород

Южнокорейският конгломерат ще представи през следващите години различни водородни решения, свързани с транспорта и енергетиката

12:39 | 07.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Южнокорейският концерн Hyundai Group представи планове за въвеждане на водородни технологии и решения за мобилност в транспорта и други индустриални сектори до 2040 г., тъй като много страни се стремят да станат въглеродно неутрални до средата на този век, съобщава Bloomberg.

Вторият по големина конгломерат в Южна Корея има за цел да предлага само екологични нови търговски превозни средства, като автобуси и камиони, до 2028 г., като по този начин компанията ще се превърне в първото дружество в света, постигнало това в толкова кратък срок, изтъква Юсин Чън, председател на групата.

Hyundai също така работи върху някои концептуални решения за водородна мобилност, които биха могли да се използват в пристанища или при трамваите. 

„Нашата цел е да въведем широк спектър от решения за мобилност на базата на водорода до 2040 г.“, изтъква Чън, добавяйки: „Това ще включва леки автомобили, превозни средства със специално предназначение, влакове, кораби и градска въздушна мобилност. Искаме също така да разширим използването на водородни горивни клетки в различни области, включително при роботите и екологичните генератори".

Автомобилното звено на групата Hyundai Motor Co. се стреми да стане въглеродно неутрално до 2045 г., като прекрати производството и продажбата на превозни средства, използващи изкопаеми горива, на големите пазари до 2040 г. Конгломератът инвестира в превозни средства и системи с водородни горивни клетки, като първият подобен модел беше представен през 2013 г.

Групата планира да представи своето ново пътническо превозно средство с горивни клетки през 2023 г., последвано от водороден SUV през 2025 г.

Hyundai също така планира да пусне в продажба трактор, който в момента се изпробва в Калифорния, като се очаква машината да дебютира през 2023 г.

Концернът е продал общо 5300 превозни средства с горивни клетки през първите седем месеца на тази година, като притежава цели 51% от световния пазар, според изчисления на SNE Research.

Hyundai Motor вече представи някои концептуални решения за мобилност, които работят с горивни клетки. Едно от тях е автономен дрон за транспортиране на различни товари, който се захранва с водород и предлага пробег от 1000 километра с едно зареждане.

Групата също планира да предостави своите решения за горивни клетки на енергийния сектор, включително електричество и отопление на сгради, градски източници на енергия и електроцентрали.

„Силно вярваме, че са необходими технологии и продукти за батерии и горивни клетки, за да се премине към мобилност с нулеви емисии“, изтъква Чън. "Борбата с изменението на климата и преминаването към възобновяема енергия няма да бъде завършена без водород“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още