IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови коли в САЩ се насочват към 10-годишно дъно

Продажбите на американския автомобилен пазар може да се свият с над 24% до около 1,22 млн. броя през март и с 16% за първото тримесечие, изчислява Cox Automotive

11:30 | 29.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Обемът на продажбите на нови превозни средства в САЩ през първото тримесечие вероятно ще се свие до най-ниските си нива за последното десетилетие, тъй като недостигът на чипове и продължаващата война в Украйна ограничават инвентара, а високите цени на колите отблъскват някои купувачи, съобщава Ройтерс, цитирайки консултантската фирма Cox Automotive. 

Очаква се продажбите на леки коли в САЩ да спаднат с повече от 24% до около 1,22 млн. броя през март и да се свият с 16% за първото тримесечие.

„Не се заблуждавайте, този пазар е заседнал на ниска предавка“, коментира Чарли Чесбро, анализатор в Cox Automotive, добавяйки, че продажбите ще останат на настоящите нива, докато предлагането не се подобри.

Според прогнозата на компанията икономиката на САЩ няма да изпадне в рецесия. Въпреки това тя намали прогнозата си за продажбите на автомобили в страната през цялата 2022 г. до 15,3 млн. броя, което представлява спад от 700 хил. превозни средства спрямо януарската прогноза. Дори така Cox Automotive предупреждава, че постигането на новата, по-ниска цел ще изисква значително подобрение на ситуацията при веригите на доставка.

Новите коронавирусни мерки в Китай и руската инвазия в Украйна отново разклатиха глобалните търговски маршрути, отслабвайки импулса на икономическото възстановяване. Проблемите при доставките допълнително оскъпяват суровините, които се използват при изграждането на автомобилите.

Детройтското трио - General Motors, Ford Motor Co. и Stellantis, както и японската Nissan, отчитат спад на продажбите, тъй като някои клиенти се отказват от покупката на нов автомобил заради високите цени, изтъкват от Cox Automotive.

Делът на домакинствата с по-малко от 75 хил. долара годишен доход на американския пазар на нови коли се понижава с почти два процентни пункта спрямо същото време на 2021 г., изтъква Чесбро. Средният годишен доход на купувач на ново превозно средство сега е 124 хил. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още