IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW и BMW влагат 1 млрд. евро в заводи за батерии

Двата завода ще бъдат изградени в Германия и Швеция

16:46 | 14.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Продажбите на електромобили продължават да растат и големите производители имат нужда от все повече литиево-йонни батерии. По-голяма част от тях се правят в Китай и Южна Корея, което често създава проблеми с доставките. Това кара големите играчи да търсят нови варианти.

Един от тези варианти е построяването на собствени заводи за производство на литиево-йонни батерии в Европа. Два от германските автомобилни гиганти - Volkswagen и BMW, ще инвестират именно в такъв проект 1 млрд. евро.

Всъщност фабриките за акумулаторни батерии ще бъдат двe, като ще ги строи компанията Northvolt. Първата ще се намира в Шелефтео (Швеция), като нейното строителство стартира през август, а производството на акумулатори трябва да започне през 2021 г. Първоначално мощността на фабриката ще бъде 16 гВт, което е малко по-слабо от това на Gigafactory 1 Tesla, изработваща 20 гВт на година.

Перспективата обаче е шведското предприятие да удвои мощността си до 2024 г. По това време трябва да започне работа и заводът в Германия, в който съдружници ще бъдат Volkswagen и Northvolt. 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още