Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Цените на имотите в селата са скочили двойно след пандемията

Средната цена на къща в провинцията стига 50 000 евро през първото тримесечие на 2022 г.

гледано: 2625   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

След пандемията се наблюдава много голям интерес към имоти в селата, най-вече от български купувачи, което доведе до почти двоен скок в цените на тези имоти. Процесът по нарастване на цените обаче вече се успокоява и е близо до пик, който ще остане устойчив. Това коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, в ефира на предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„След оттеглянето на англичаните и ирландците, които купуваха през периода 2005-2008 г., селските имоти бяха силно потиснат пазар, със спаднали цени и нисък обем продажби. Сега обаче има раздвижване на пазара и цените се увеличиха, тъй като търсенето е много голямо. Средните цени нараснаха от 20-25 000 евро на къща преди пандемията до близо 50 000 евро в първото тримесечие на 2022“, каза тя.

Според Стойкова цените няма да растат още, тъй като купувачите „не са склонни да дават космически суми, каквито някои собственици искат“. Много българи насочват спестяванията си към закупуването на имот, тъй като имотите са сигурно убежище в период на криза и инфлация. Условията по банковото кредитиране също остават непроменени, а безработицата е ниска - няма фактори, които да спират търсенето, добави гостът.

Още по темата

По отношение на руските собственици на имоти в курортните градове по Черноморието Стойкова подчерта, че няма процес на нараснало предлагане. „За тях също има несигурност – дали ще могат да получат парите си при евентуална сделка и дали ще могат да пътуват, за да ползват имота“. По нейни думи руските собственици са активни на пазара от доста години, като в последните 5-6 г. са повече продавачи, отколкото купувачи. „Това е процес, който започна доста преди войната“, каза експертът.

Въпреки това цените на имотите в курортите са се повишили значително, тъй като „имаме период от 10 години, в който нямаше ново строителство в курортите, а цялото вторично предлагане започна да се изчерпва“. Заради голямото търсене цените са се върнали на нива отпреди 10 години и дългогодишният процес на спад в цените вече се е преобърнал.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в предаването "В развитие" вижте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Симона Гоцова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 4 дни
Няма профилна снимка
Още преди няколко години един експерт от фирма за недв. имоти беше предсказал спада на цените за 2024-2025та година. Май ще познае. Очертава се криза - световна, икономическа. Спад в търсенето на енергоизточници и суровини и някакво стабилизиране и нормализиране на цените. Не казвам въобще сериозен спад. Занижените прогнози за ръст на икономиките са добро нещо, но едва ли ще се сбъднат дори в занижения си вариант. Това драстично повишение в цените на енергоизточниците, на суровините, на храните би трябвало да предизвика ответната реакция на пазара - класическа криза. Спад в търсенето, доверието, намалени инвестиции, безработица, затягане на колани, невъзможност да се води досегашната парична политика а ла отрицателни лихви и т.н. Инфраструктурата, здравеопазването, качеството на тока, водата и т.н. в селата въобще не предполагат такива цени на имотите и това ще се види скоро. Кражбите по сепата не са намалели също. Лично аз се пазя от такава инвестиция заради крадци главно. Презастрояването на градовете няма как да направи селата добро място за живеене при сегашното им занемарено състояние. Иначе идеята да се поддържа селски имот за да не се развалят съвсем селата не е лоша, но без държавна политика за селото ми иде твърде оптимистично.

Още от Новини
Иван Пармаков: Офис строителството у нас поскъпна с 35% в последните две години