IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как онлайн обучението може да запази вроденото любопитство на децата

Учителите използват технологиите при практическите занятия, посочи Ивайло Бонев, съосновател на Образователен център "Технократи"

17:37 | 21.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Онлайн часовете и виртуалните срещи с децата не са най-добрият начин, когато занятията са насочени към практическо приложение и усвояване на знания чрез технологии, но от друга страна, предизвикателствата ни помогнаха да бъдем по-креативни. Това каза Ивайло Бонев, съосновател на Образователен център "Технократи", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Смарт час".

"Самите деца беше необходимо да влязат в една среда, в която трябваше да бъдат далеч по-отговорни, за да учат, слушат и да останат фокусирани, което е нелесна задача, особено когато си на компютъра по цял ден", посочи той.

Ивайло Бонев разказа, че по време на пандемията в образователния център "Технократи" са успели да съчетаят практическото с виртуалното чрез виртуални симулатори за програмиране и конструиране, както и виртуални викторини.

"Доставяли сме роботи на децата, за да могат да правят неща, които им показваме виртуално", обясни експертът.

Друга тема от разговора бе свързана с дефицитите при дистанционното обучение.

"При децата от първи и четвърти клас дефицитите са насочени по-скоро от гледна точка на комуникацията, като това да свикнат с другите деца. При големите ученици самата им мотивация да учат онлайн е много по-малка, тъй като имат други предизвикателства. При тях дефицитите са откъм приложни знания, които биха могли да използват в бъдеще", смята Ивайло Бонев.

Той отбеляза, че в програмата „Устойчив живот на Земята“ най-важното е било да покажеш на децата, че сами могат да намерят решението на даден проблем, като то може да бъде различно при различните групи.

„Важното за нас като ментори е, че те могат да взимат решения, които могат да доведат до различни последствия“, поясни образователният експерт и потвърди, че вземането на решения е трудна задача, тъй като децата са свикнали да им бъде казвано какво да правят.

От думите на Бонев стана ясно, че дигитализацията е все по-застъпена в обучението, тъй като все повече учители започнаха да използват инструменти като виртуални класни стаи и виртуално оценяване.

„Допреди 2-3 години имаше сериозна съпротива от страна на учителите срещу технологиите, но в един момент те са оказаха принудени да ги използват. Хората, които работят с деца, трябва да се пример за това, че човек постоянно се учи“, коментира той по какъв начин всички се приобщават към съвременния свят.

Какви са предизвикателствата пред новата учебна година? Занижи ли онлайн обучението качеството на образованието? Какви са предпочитанията на децата при дигиталното обучение? Коя е най-подходящата форма на изпитване при децата?

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването "Смарт час" гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още