IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паралелки ще се карантинират при повторен положителен тест на ученик

30% от учителите са против те да реализират тестването на учениците

12:09 | 05.11.21 г.
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

При положителен резултат при тестването на учениците в училище ще се преминава през стандартната процедура. Родителите ще бъдат уведомявани и ще се прави втори тест в лаборатория. Ако положителният тест се потвърди, то трябва да се пристъпи към карантиниране на паралелката. Ако вторият тест е отрицателен, детето се връща обратно в клас и учебният процес си продължава. Това обясни министърът на образованието и науката Николай Денков по bTV.

Тестването на учениците е дейност, без която не можем да върнем децата в безопасна среда, подчертава министър Денков. "Ако някой откаже да тества децата и не могат да се намерят хора, които да участват в тестването, това означава, че ние не можем да осигурим безопасна среда и децата ще си останат вкъщи", каза образователният министър.

Предвижда се учениците от първи до четвърти клас да се върнат за присъствено обучение в училище най-рано от 10 ноември. Това ще става с тестването на малките ученици в училище два пъти седмично - в понеделник и в четвъртък. В клас ще могат да се върнат тези ученици, за които родителите са дали съгласие 50% от децата в съответната паралелка да бъдат тествани. Децата със специални образователни потребности ще правят тестовете си вкъщи.

Директори на столични училища обаче смятат, че тестът за деца, който е избран, е крайно неподходящ за малките ученици. Учителите са очаквали да бъдат предоставени тестове във вид на близалки, с които малките от 1 до 4 клас да се справят под формата на занимателна игра. 

„Важно е да бъде избран правилният тест за възрастта на учениците, в училище има от 6 до 19 години. За най-малките трябваше да бъдат малко по-щадящи и игрови тестовете", заяви директорът на столичното 119-о училище Диян Стаматов по Bulgaria ON AIR.

"Притеснението е в това, че за да се извърши прецизно тестването, трябва да има активно участие на учител или възрастен човек в помещението. При 25 деца в класните стаи трябва да има минимум поне трима души, които в рамките на най-много 30 минути да извършват всички дейности, свързани с провеждането на теста", обясни той.

По думите му най-подходящо е тестовете за учениците от 1 до 4 клас да бъдат като близалки.

Стаматов обяви, че 30% от учителите са против това те да реализират тестването на учениците. Училищата ще се превърнат в малки пунктове, ще има само едно медицинско лице, отбеляза той и добави, че тестването ще се извършва в класните стаи.

"Ще има заплащане от 70-100 лева на месец, което не е достатъчно адекватно. Притеснението на колегията е от неизвестността как се извършват тестовете, има опасност самите те да се заразят", каза още училищният директор.

Педиатърът Мирослав Спасов попита кой ще обучи учителите за правилно провеждане на тест и ще има ли обособено помещение, в което да извършват това тестване. Според него трябва да има информирано съгласие от страна на родителите при тестването на непълнолетните.

"Редно е медицинско лице да прави тези тестове, а не да се натоварват учителите. Твърдо съм "за" тестването, защото по този начин може своевременно заразено дете да бъде поставено под карантина и да се намали разпространението на заразата", подчерта Спасов. 

Тестването трябва да се извършва от медицинско лице в пункт пред училището, категоричен е обаче педиатърът. Той изтъкна, че не е било позволено на личните лекари да тестват своите пациенти за коронавирус, но сега се възлага на учителите да тестват учениците.

Спасов призова родителите да се обръщат към личните лекари, когато детето прояви ранни симптоми, и да не се допуска детето да влиза в училището.

Видео с демонстрация как ще става тестването на най-малките ученици за коронавирус при връщането им в класните стаи може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още