Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Обучение

Как Фондът „Иди, учи и се върни” пак ще подпомогне стипендианти в чужбина?

Стипендиантите от предишните години помагат да се изберат следващите и така остават ангажирани с общността на „Тук-Там”, посочи Юлия Димитрова

гледано: 1817   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Фондът за стипендии „Иди, учи и се върни” на сдружение „Тук-Там” разполага с над 70 хил. лева и ще подкрепи със стипендии талантливи млади българи, които желаят да продължат образованието си в чужбина, но ще прилагат знанията си у нас. Крайният срок за кандидатстване е 3 май. Това съобщи в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Юлия Димитрова, член на управителния съвет и оперативен мениджър на сдружение "Тук-Там".
Още по темата

По думите ѝ за седем години фондът е подкрепил 31 младежи, които са правили магистратура в Нидерландия, Великобритания и САЩ. „Фондът не е ограничен за държава, специалност или университет. За нас е важно кандидатът да ни убеди, че има ясни цели и това е правилната специалност за него“, уточни тя.

Средствата се набират целогодишно от членовете на „Тук-Там Клуб”, като 25% от членския внос отива за стипендии. Тази година ще има и няколко специализирани стипендии за по-конкретни специалности в сферата на устойчивото развитие, инженерството, компютърните науки и технологии.

„Стипендиантите за специализираните стипендии ще бъдат избрани на отделни конкурс0"и, уточни Юлия Димитрова. Тя обясни по какъв начин стипендиантите изпълняват условията за получаване на пари от фонда на сдружение „Тук-Там”.

„С всеки от стипендиантите подписваме договор, който включва връщане в България след приключване на обучението в чужбина и работа в страната ни поне една година”, поясни представителят на ръководството.

Димитрова уточни, че досега не са имали случай някой да си е тръгнал след това от България. „С всеки един от стипендиантите ние поддържаме връзка и по време на следването, и след това“, заяви оперативният мениджър на сдружението и сподели, че стипендиантите от предишните години помагат да се изберат следващите и така остават ангажирани с общността на „Тук-Там”.

Що се отнася до другата мисия на „Тук-Там” да подпомага връщането на българи от чужбина, Юлия Димитрова посочи, че за тази цел сдружението е създало платформа, в която има много информация, събрана на едно място, за това какво включва едно завръщане.

„Стремим се да улесним процеса по завръщането и адаптирането, като предоставяме информация за това как да се възстановят здравните права или да се легализира дипломата”, разкри Димитрова.

Тя съобщи, че сдружението планира да стартира наесен менторска програма, в която успели българи в чужбина да споделят своя опит с тези, на които той е необходим.

По какъв начин сдружението „Тук-Там” улеснява връщащите се в България да преминат по-лесно през администрирането на правата на младите хора? Помага ли платформата да се свържат българите от чужбина да правят бизнес със своите сънародници?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
0
 
6
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Е отде инак после ще идват разни като Кире Харварда...
0
 
0
 
5
mrynmryn до: s3
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Според мен това няма нищо общо с образованието, а с това, че повечето деца, на малко по-заможни бизнесмени, са кeлeмeтa. Преди години работех със сина на един от шефовете в тогавашната ми фирма. Тъкмо беше завършил 12-ти клас и го бяха пратили при нас, да види, какъв е процесът на работа. Той за 1м, в който се засякохме, нямаше един пълен работен ден. Заминаваше щом му се обадят, ходеше на плаж, играеше си на телефона и каквото друго намери, но не и да научи нещо свързано с работата. Като цяло няма нищо толкова сложно в дейността на тая фирма (занимава се с търговия), но тоя кeлeш, най-вероятно ще стои само на заплата и всичко ще отиде при брат му, който поне има някаква представа, как стоят нещата. Сещам се доста подобни случаи на мои познати, които пият и си джиткат цяло лято по плажовете, но не се вкл. особено в семейния бизнес. Просто липса на възпитание.
0
 
3
 
4
s3 до: Repoman
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Феноменът на пенсиониращия се собственик го наблюдаваме вече 10-тина години. Реално след идването на демокрацията и съответно първите честни частници, сега е масовият момент на предаването на бизнесите на следващото поколение, само че има проблем. И проблемът е образованието, което по настоящем е толкова зле у нас, че младите наследници са като в небрано лозе. Отделно, че младите наследници не им се работи, така са свикнали с години, че има кой да работи вместо тях. Да не съм лош пророк, но пред очите ми много тукашни фирми с по 20-годишна история започнаха да затъват след пенсионирането на собственика им.
1
 
5
 
3
Repoman до: pass
преди 4 седмици
Това с кариерата е много важен фактор, по-важен е дори от моментната заплата. Всеки иска да знае, че утре ще е по-добре от днес, а не че цял живот ще тъпче на едно място в очакване на светлото бъдеще след като приключим с прехода и реформите в България. Повечето фирми в България имат ограничени цели, зависят от собственика си и мениджмънта им е със силно ограничени права. По-лошото е това което наблюдаваме последните години с БГ фирмите, че когато собственика управлявал ги вече 20-30г. стигне до момента за пенсия, после фирмите гълтат вода и западат, защото реално само собственика си знае какво и как ... Просто няма как да имаш кариера в подобна среда.
0
 
6
 
2
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Абе това сериозно ли? Младите отиват да учат назапад, основно защото после по-лесно ще започнат работа там. То ако мислиш после да работиш в БГ-то, защо да даваш грешни пари за западно образование, а после да вземаш *** заплата? Единици са тези които учат на запад и после се връщат да работят в БГ-то, основно тези с гръб или връзки. Другите остават за да получават нормални възнаграждения, както и да развиват нормална кариера. А това с кариерата, в БГ-то е кауза пердута, може цял живот да си бъхтиш на оперативно ниво с почти нулеви изгледи за растеж, и така до пенсия.

Още от