IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbnb планира да подаде тайно документи за IPO през август

Книжата на платформата за споделени жилища може да започнат да се търгуват до края на годината

21:31 | 11.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Airbnb е близо до превръщането си в публична компания, което би довело до изненадващ скок на гиганта в споделените жилища и на IPO пазара, предава Wall Street Journal.

Компанията планира да подаде документи за първично публично предлагане пред Комисията по ценните книжа и борсите по-късно този месец, полагайки основите за потенциално листване до края на годината, разкриват запознати източници. Morgan Stanley е избрана да ръководи предлагането, а Goldman Sachs също ще играе ключова роля, допълват източниците.

Няма гаранция, че Airbnb ще предприеме действия в очакваните времеви рамки отчасти заради волатилността на пазара на новите листвания.

Дългоочакваният ход ще насочи един от гигантите на споделената икономика към публичната сфера наред с платформите за споделени пътувания Uber Technologies и Lyft, а идните няколко месеца се очаква да бъдат особено натоварени за големи IPO-та. Airbnb беше оценена неотдавна на 18 млрд. долара, което е спад спрямо по-ранна оценка от 31 млрд. долара.

Базираната в Сан Франциско компания, която е най-голямата платформа за споделяне на жилища в САЩ, се присъединява към редица компании, които се насочват към публични инвеститори, след като IPO пазарът излезе от практическото си замръзване заради коронавирусната пандемия. Музикалният лейбъл Warner Music Group и застрахователния стартъп Lemonade направиха успешен дебют през юни и юли, а книжата на стартъпа в областта на доставките на храна DoorDash и на компанията за анализ на данни Palantir Technologies се очаква да започнат да се търгуват по-късно това лято или в началото на есента.

Дебют на борсата би бил обрат за Airbnb, която беше основана през 2008 г. и позволява на хора да обявяват имотите си под наем. От години компанията избягваше публичните пазари, след като се превърна в един от най-високо оценяваните стартъпи с приходи от 4,8 млрд. долара през 2019 г. Тя обаче харчеше усилено, което я доведе до загуба през първите девет месеца на 2019 г. спрямо печалба от 200 млн. долара година по-рано. Положението й се влоши по-късно миналата година заради съобщения за престъпления и проблеми с безопасността в платформата й.

Неприятностите на Airbnb се разпространяват в унисон с пандемията. Хората спряха да пътуват, което доведе до рязък спад на резервациите. Компанията, която преди три години беше оценена на над 30 млрд. долара, побърза да си осигури финансиране от компаниите за частни капиталови инвестиции Silver Lake и Sixth Street Partners при висока лихва. През май Airbnb съобщи, че ще съкрати една четвърт от служителите си.

Главният изпълнителен директор Брайън Чески съобщи в интервю през април, че компанията е работила за подаване на документи за IPO пред Комисията по ценните книжа и борсите през март, но последиците от коронавируса за глобалните пътувания са осуетили тези планове.

От пролетта насам обаче скокът за Airbnb е изненадващо бърз. Макар че хората остават по-близо до дома, те все пак са търсели резервации в жилища за краткосрочен наем. На 8 юли гости са резервирали над 1 млн. нощувки за бъдещ престой в обявени на Airbnb имоти по света, съобщи компанията. Те достигат това ниво за първи път от 3 март насам.

Ако Airbnb направи дебюта си през 2020 г., това може да се случи на един от най-гостоприемните пазари за IPO-тата  от години. Първичните публични предлагания в САЩ са събрали над 60 млрд. долара от началото на годината, сочат данни на компанията Dealogic. Те са напът да достигнат най-високото си ниво от технологичния бум през 2000 г.

Книжата на листнатите компании са поскъпнали средно с 23% през първия ден от търговията с тях, най-големия ръст за първия ден от 2000 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още