IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийски наемодатели планират раздяла след неуспешен план за поглъщане

S Immo се стреми да започне преговори с Immofinanz за сделка за взаимна продажба на акциите си

18:38 | 19.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Виенските компании наемодатели S Immo AG и Immofinanz AG може да обмислят прекратяване на кръстосаната собственост помежду си след неуспешна оферта за сливане на двата конкурента, предаде Bloomberg.

S Immo се стреми да започне преговори с Immofinanz за сделка за взаимна продажба на акциите си, заяви главният изпълнителен директор Бруно Етенауер седмици след като акционерите му осуетиха опита на Immofinanz да придобие компанията.

Целта му е приятелски развой на събитията, който да насочи двата инвеститора в недвижими имоти по отделни пътища след поредица от враждебни изявления, които предизвикаха рядко срещана критика от страна на австрийския регулатор на сливанията.

В отговор по имейл до Bloomberg News от Immofinanz заявиха, че са отворени за дискусии с S Immo и се интересуват от възможно най-доброто решение за двете компании.

"И двете компании трябва да действаме в интерес на нашите акционери, затова съм почти убеден, че ще намерим решение“, каза Етенауер в четвъртък в интервю. Неговата компания предлага своя дял на стойност 307 млн. долара в Immofinanz, надявайки се конкурентът да продаде и своя дял от 26% дял в S Immo.

Неуспешните опити за сливане на трите най-големи наемодателя в Австрия, продължили години, оставиха заплетен възел от кръстосана собственост на пазара на бизнес имоти във Виена. S Immo обяви, че продава дела си в CA Immobilien Anlagen AG тази седмица, тъй като търгът за покупката от страна на Starwood Capital Group наближава крайния срок.

Инвеститорите в CA Immo очакват резултатите от офертата на Starwood, които трябва да станат известни в петък, за да разберат дали компанията на милиардера Бари Стърнлихт може да увеличи дела си над 50%. Предложението за 37 евро (43,72 долара) на акция е подложено на критики от някои инвеститори, според които сделката подценява компанията.

S Immo е решила да продаде своя дял от CA Immo, за да освободи пари за други инвестиции, пояснява Етенауер. „Направихме печалба и решихме да не спекулираме повече“, коментира той и добавя, че големият дял на Starwood в CA Immo може да навреди на ликвидността на акциите.

Като потенциална посока, в която да похарчи приходите, главният изпълнителен директор на S Immo разглежда пазарите в Източна Европа пред Германия, където се фокусира върху подобряване на събираемостта на наеми.

Етенауер казва, че S Immo може предпазливо да направи до половин милиард евро нови инвестиции, но все пак е предпазлив заради рисковете от пандемията и последващата инфлационна среда.

„Ако избързате, можете да направите грешки“, коментира 30-годишният ветеран в индустрията и бивш ръководител на CA Immo. Дори за 500 млн. евро пазарът е достатъчно силен, за да осигури качествени активи, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още