IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Европа продължават да растат силно през третото тримесечие

Шест от десетте най-силни жилищни пазара в света се намира на Стария континент

15:31 | 06.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Цените на жилищата в Европа продължават да отбелязват силен ръст през третото тримесечие, докато темповете на пазарите в Северна Америка, Азиатско-тихоокеанския регион и Близкия изток се забавят, сочат данни на онлайн изданието Global Property Guide.

Най-силният жилищен пазар в света в годината до третото тримесечие на 2019 г. е бил Пуерто Рико с ръст на цените от 10,59%. На второ място е Германия с повишение от 9,46%, следвана от Португалия със 7,92%, Словакия с 6,67% и Чили с 6,5%. В десетката попадат още Австрия, Нова Зеландия, остров Джърси, Северна Македония и Мексико.

Най-голям спад на цените е регистриран в Египет (-9,58%), Пакистан (-8,13%), Катар (-7,78%), Киев, Украйна (-5,79%) и Хонконг (-5,37%).

Инерцията все още е силна. 28 от жилищните пазари в света, за които са налични данни, показват по-силна инерция през годината до третото тримесечие, а 17 жилищни пазара проявяват по-слаба инерция, сочи изследването на Global Property Guide. Инерцията е мярка за ръст в промяната, или казано по-просто тя нараства, ако имотният пазар е постигнал по-бърз ръст тази година в сравнение с предходната (или е отбелязал по-малък спад).

В Европа жилищният пазар в Германия продължава да постига силен ръст благодарение на изключително ниските лихви. Средните цени на апартаментите в страната са се повишили с 9,46% в годината до третото тримесечие спрямо скока с 5,15% през същия период на предходната година. Това е най-силното покачване на цените на жилищата в Германия от второто тримесечие на 2016 г. На тримесечна основа цените са нараснали с 3,34%.

Жилищният пазар в Португалия продължава да расте силно, стимулиран от повишеното търсене и подобряването на икономиката на страната. В Словакия цените на жилищата растат силно въпреки забавянето на икономиката.
Шест от най-силните десет пазара в света през третото тримесечие се намират на Стария континент. Цените на жилищата са нараснали в 17 от 23-те страни, включени в изследването на Global Property Guide. България не е сред тях.

Най-слабият жилищен пазар в Европа е Украйна въпреки засилването на икономиката на страната. Цените на жилищата на вторичен пазар в Киев са намалели с 5,79% през годината до третото тримесечие до 1021 долара на квадратен метър. Това е 24-о поредно тримесечие на годишен спад на цените в украинската столица.

Другите европейски пазари, които отбелязват спад на цените през третото тримесечие, са Черна гора, Турция, Швейцария, Великобритания и Финландия.

Само пет от жилищните пазари в Азиатско-тихоокеанския регион, включени в изследването на Global Property Guide, са показали по-силна инерция през третото тримесечие на тази година спрямо същия период на предходната година.

Цените на жилищата са нараснали в седем страни, но повишението е било съвсем скромно, с изключение на Нова Зеландия. Там цените на жилищата са продължили да растат силно въпреки забраната за чужденци, които не са жители на страната, да купуват съществуващи жилища. Средните цени са се повишили с 5,82% през годината до третото тримесечие спрямо ръст от 3,93% година по-рано.

Жилищният пазар в Япония набира скорост на фона на силното търсене в съчетание със спад на предлагането. Средните цени на съществуващите жилища в Токио са нараснали с 4,46% през годината до третото тримесечие, което е значително подобрение спрямо годишното повишение от едва 0,22% през предходната година.

Скромен ръст на цените на жилищата е отбелязан в Тайланд (3,09%), Тайван (2,86%), Сингапур (1,67%), Шри Ланка (1,34%) и Южна Корея (0,88%).

Бумът на жилищния пазар в Хонконг беше прекъснат през третото тримесечие със спад на цените от 5,37%, спрямо ръста от 11,28% през същия период на миналата година. Забавянето се дължи основно на по-слабото търсене от китайски купувачи на жилища, влошаването на достъпността, растящите лихви по ипотечните кредити и негативното въздействие на продължаващата търговска война между САЩ и Китай.

Сред слабите пазари в Азиатско-тихоокеанския регион през третото тримесечие е бил и Пекин, където цените на жилищата са намалели с 4,04%. Спад е регистриран също в Макао (-3,65%) и Индонезия (-1,98%).

Два от петте най-слаби пазара в света се намират в Близкия изток – Египет и Катар. Това не е изненадващо предвид забавянето на икономиката на региона заради ниските цени на петрола и продължаващата политическа криза.

Жилищният пазар в Катар остава нестабилен въпреки усилията на правителството за смекчаване на икономическите и финансовите последици от продължаващата блокада. Цените на жилищата са намалели със 7,78% през годината до третото тримесечие след годишния ръст от 1,99% през второто тримесечие на тази година. В Дубай цените на жилищата са се понижили с 4,52% през третото тримесечие, което е 19-о поредно тримесечие на годишен спад на цените на фона на слабия икономически растеж, влошаването на нагласите на инвеститорите и свръхпредлагането на жилища.

Цените на жилищата в САЩ продължават да растат макар и по-бавно, а почти десетгодишният бум на цените на жилищата в Канада приключи. В Латинска Америка Чили и Мексико постигат силен ръст, а пазарът в Бразилия остава слаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още