IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранни купувачи нажежават жилищния пазар в Малта

Малката островна страна предлага на чужденците лесен начин да станат граждани на страна членка на ЕС

17:25 | 21.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бони и Майкъл Кели искали да купят дом в Европа, след като Майкъл се пенсионирал от фармацевтичната компания, за която работел. След две-тригодишно обмисляне двойката, която живее в Йорк Харбър, щата Мейн, избрала Малта – архипелаг в Средиземно море на около 80 км южно от Сицилия, пише Wall Street Journal.

Семейство Кели харесало лесния достъп на острова до континенталната част на Европа, страхотното време и липсата на езикова бариера. Но може би най-важното, което харесали е, че Малта предлага на собствениците на имоти възможността да станат граждани на ЕС. Въпреки че притежават американско гражданство, програмата за местожителство означава, че децата им – Джаред на 19 години и Мара на 22 години, които учат в колеж, ще имат възможността да живеят и работят в ЕС.

62-годишният Майкъл и 52-годишната Бони, която е консултант в областта на човешките ресурси, избрали Слиема между курортния град Сейнт Джулиънс и столицата Валета на източния бряг на Малта. Те купили апартамент в бивш хотел с изглед към морето.

Имотът бил продаден в незавършено състояние и семейството наело местни хора за довършването му. Сега двойката прекарва около четири месеца на година на острова, където дните им преминават в разходка по плажа, ежедневно пазаруване на местния пазар и вечери с приятелите, които си създали. „Това е безгрижен начин на живот и на нас ни харесва“, казва Майкъл Кели.

Семейството е част от притока от чужденци, които откриват Малта, превръщайки имотния пазар в страната в един от най-нажежените в света. Офертните цени са се повишили с 10,8% между първото тримесечие на 2018 г. и първото тримесечие на 2019 г., сочи последният индекс за цените на жилищата в света на консултантската компания Knight Frank. Законите на търсенето и предлагането са в ход – пазарът, подобно на страната, е малък. Икономиката е силна, а правителството я подкрепя, като предлага стимули за чуждестранните купувачи и компании.

Това превръща Малта в гореща точка за имотите по Средиземноморието, изпреварвайки европейските си съседи. Във Франция цените на жилищата са отбелязали ръст от 3,2% миналата година, докато в Италия те са намалели с 0,4% през същия период.

Робърт Спитери Парис, който е роден и израснал на острова, е управляващ директор на компанията Perry estate agents, създадена от баща му. „Никога не съм виждал толкова силен пазар“ в островната страна, казва той.

Най-популярната локация в Малта за чуждестранните купувачи е Golden Mile, простираща се между градовете Сейнт Джулиънс и Гзира, на източното крайбрежие на страната. Тази брегова ивица е препълнена с хотели и съвременни жилищни комплекси. Нагоре по страничните улички обаче се стига до стари църкви и тихи жилищни квартали. И макар че Малта далеч не е остров за партита, Golden Mile предлага разнообразие от барове, кафенета, ресторанти и магазини.

Алън Грима, главен изпълнителен директор на Dhalia Real Estate Services, казва, че купувачи, които искат да живеят на Golden Mile, плащат значителна сума за тази привилегия. Двустаен апартамент на южния бряг на островната страна струва около 247 хил. долара. На Golden Mile той би струвал между 448 800 и 505 хил. долара, въпреки че цените в луксозния сегмент може да са далеч по-високи.

Близо до Сейнт Джулиънс изниква нова сграда. Mercury Tower е един от последните проекти на покойната Заха Хадид и по същество е преустройство и разширяване на изоставена офис сграда от 1903 г. Долните етажи ще включват 275 едностайни апартамента, а в горната част ще се помещава бутиков хотел, опериран от френската компания Meliá Hotels International.

31-етажната сграда трябва да бъде завършена през второто полугодие на следващата година. Апартаментите, които могат да бъдат отдавани под наем на хотела, са на цена между 429 700 и 830 300 долара, като до момента са останали непродадени само 15. Втората фаза на проекта ще включва още една кула с по-големи тристайни апартаменти.

За по-спокоен живот купувачите се отправят към съседния остров Гозо, който е незастроен и се намира само на 20 минути с ферибот от Малта. Неговата отдалеченост и липса на удобства за туристите поддържат цените ниски. Двустаен апартамент на острова струва между 157 хил. и 180 хил. долара.

„Много чужденци искат да живеят в стари, традиционни села в къща с богата история. Дори къщата да е в провинцията, разстоянията тук са къси, така че те не са твърде отдалечени от нищо“, казва Спитери Парис.

Грима уточнява, че около 60% от чуждестранните купувачи са от Европейския съюз, включително служители на международни компании, предимно от областта на онлайн хазарта, а напоследък и компании за криптовалути, които са били насърчени от правителството да открият офиси в Малта.

Друга група заможни купувачи идва от по-далеч, като семейство Кели, в търсене на гражданство на страна членка на ЕС. Програмата за индивидуален инвеститор на Малта предлага гражданство в стабилна страна с ниски данъци (данъкът върху доходите е максимум 35% и няма налог върху богатството). В замяна на това кандидатите трябва да отговарят на редица критерии независимо дали наемат или купуват имот.

Процесът по закупуване на жилища в Малта е лесен, но доста бавен. Купувачите първо подписват „konvenju“ (обещание за продажба) и дават депозит, равен на 10% от стойността на имота. Те трябва да заплатят и данък върху покупката на имот на стойност 5% от общата му стойност. Финализирането на сделката отнема между три и шест месеца, казва Бенджамин Греч, управляващ директор на Engel & Volkers Malta. Единственото ограничение пред чуждестранните купувачи е, че могат да притежават само един имот в Малта, ако не е закупен чрез търговска компания.

Ако купувачът е притежавал имота си поне три години, той не плаща данък върху продажбата му в случай, че реши да се раздели с него. Ако той реши да го продаде преди изтичането на трите години, трябва да плати 5% от общата продажна цена, което е сериозна спирачка пред предпродажбата на имоти.

Малта е популярна туристическа дестинация и често е избирана за снимачна площадка на известни филми (някои от епизодите на „Игра на тронове“ са снимани там). Малтийското правителство насърчава активно и развитието на финансовите услуги и технологичния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още