IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COVID-19 и новата администрация нажежават луксозните имоти във Вашинггон

Обемът от налични жилища в американската столица е достатъчен само за 1,7 месеца напред

22:00 | 22.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Години наред Майкъл Сток не обмислял продажба на спретнатото си жилище в престижния квартал на посолствата във Вашингтон. Не помислил за това, дори когато представители на близко посолство спрели с каса вино и неочаквана оферта, пише Wall Street Journal.

След това дошла пандемията и тласнала местния пазар на луксозни имоти към неумолим ръст. Покачването на цените наред с обещанието за ново търсене, стимулирано от смяната на властта в Белия дом, се оказали нещо твърде хубаво, за да бъде отминато с лека ръка. Този месец Сток обявил за продажба имота си, който купил през 2008 г. и ремонтирал години наред, на цена от 5,5 млн. долара.

Подобно на много други градове, чиито пазари на луксозни имоти са доминирани от еднофамилни жилища, пазарът във Вашингтон се възползва от кризата с COVID-19, тъй като купувачите, често стимулирани от ултраниските лихви и желанието за отделен домашен офис и големи градини, се насочват към по-големи домове. В резултат на това цените на имотите в американската столица са на най-високото си ниво от години, съобщават местни брокери.

Сега с новата администрация в Белия дом брокерите казват, че са по-заети от всякога. „Имам срещи и огледи по цял ден“, споделя Даниел Хайдър от TTR Sotheby’s International Realty и допълва, че вече е показал къщата на Сток на двойка, която се установява в района, за да работи в администрацията на президента Байдън.

Средната цена на жилищата, продавани във Вашингтон, достигна 641 300 долара през декември, което е ръст с 1% спрямо същия период на предходната година, сочат данни на имотната компания Long & Foster. Обемът на продажбите е нагоре с 16% през същия период. Броят на подписаните договори през декември е достигнал 731 и се е покачил с 40% спрямо декември 2019 г.

През декември във Вашингтон е имало наличности от жилища, достатъчни само за 1,7 месеца напред, което е спад с 12% спрямо предходната година.

Още по-голям е ръстът при ултра луксозните имоти. В американската столица миналата година е имало 72 сделки с имоти на цена от 4 млн. долара нагоре спрямо 53 през 2019 г., сочат данни на компанията Washington Fine Properties. В града са регистрирани осем продажби на цена от 10 млн. долара нагоре спрямо нула година по-рано.

Брокери на недвижими имоти прогнозират, че пазарът ще стане още по-затегнат през идните няколко месеца с назначаването на нови хора в администрацията на Байдън.

„Сегашната администрация разтърси жилищния пазар“, казва Хайдър. „Има хора, идващи от Ню Йорк и Палм Бийч, които са изключително богати и високият сегмент на пазара се нажежи“, допълва  той.

Не е ясно дали кабинетът на Байдън ще се състои от също толкова заможни хора като този на предшественика му и дали представителите на администрацията на Тръмп ще напуснат Вашингтон след оттеглянето на бившия президент. За момента нито един от домовете им не е публично обявен за продажба.

Колкото до щурма на Капитолия в началото на януари Хайдър казва, че не очаква той да окаже сериозно влияние върху търсенето на жилища.

„Проникването с взлом в сградата на Капитолия, разбира се, не може да се пренебрегва, но Вашингтон е преживявал протести десетилетия наред“, отбелязва Хайдър и допълва, че полицейският час, който беше наложен заради метежа, е неприятен за местните жители. „Миналото лято имаше плячкосване и подпалване на търговски обекти и това не повлия на имотния пазар. Това просто е част от живота във Вашингтон“, казва той.

След като Доналд Тръмп триумфира на президентските избори през 2016 г., брокери на недвижими имоти отчетоха значително засилване на интереса към луксозни имоти във Вашингтон, тъй като заможните членове на екипа на бившия президент се установиха в града.

През 2017 г. бившият финансов министър Стивън Манучин плати 12,6 млн. долара за имение с девет стаи близо до Rock Creek Park, съобщава запознат със сделката източник. Построеният през 2001 г. имот разполага с изба и зала за медии.

Също през 2017 г. тогавашният държавен секретар Рекс Тилърсън и съпругата му Ренда Клеър купиха жилище с четири стаи в квартал Калорама за 5,5 млн. долара, показват публични документи, според които двойката все още е собственик на имота.

В края на 2016 г. министърът на търговията в администрацията на Тръмп Уилбър Рос и съпругата му Хилари платиха 10,75 млн. долара за имение в Massachusetts Avenue Heights, сочат документи. Имотът датира от 1927 г., а преди това е бил собственост на филантропа Адриен Арш. Къщата е обявена за продажба на цена от 12 млн. долара, сочат данни на имотния портал Zillow.

По време на мандата на баща си Иванка Тръмп и съпругът и Джаред Кушнер наеха къща в квартал Калорама от компания, контролирана от Андронико Лукшич. Семейството на Лукшич е най-заможното в Чили и контролира минна, банкова и индустриална империя на стойност милиарди долара. Компанията купи имота за 5,5 млн. долара през декември 2016 г. Не е ясно какъв наем е плащала двойката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още