Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Германските и френските инвеститори ще вложат повече в имоти тази година от предишната

Отсъствието на конкурентни инвеститори извън Европа им е позволило на техни колеги от Стария континент да запълнят празнината

Германските и френските инвеститори ще вложат повече в имоти тази година от предишната

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Германските и френските инвеститори са напът да вложат повече капитал в недвижими имоти през тази година, отколкото миналата в редица европейски страни, сочат данни на Real Capital Analytics, анализирани от консултантската компания Savills.

Според анализа отсъствието на някои конкурентни инвеститори извън Европа е позволило на европейски инвеститори да запълнят мястото.

Между януари и септември 2020 г. германските инвеститори са вложили над 1,4 млрд. евро в испански бизнес имоти, което е ръст със 77% спрямо общия обем от 800 млн. евро от миналата година. През същия период над 1,89 млрд. евро са били инвестирани във Великобритания (спрямо 1,9 млрд. евро за цялата 2019 г.) и над 850 млн. евро в италиански недвижими имоти (спрямо общия обем от 1 млрд. евро от миналата година), така че инвестициите и на двата пазара може да надминат миналогодишните нива през последното тримесечие на 2020 г.

В същото време френски инвеститори вече са вложили 2,45 млрд. евро в германски и 326 млн. евро в ирландски имоти спрямо съответно 2,54 млрд. евро и 338 млн. евро през 2019 г. Тази група инвеститори също е напът да придобие повече имоти във Великобритания и Италия до края на годината, тъй като вече е инвестирала 1,1 млрд. евро в първата и 1,5 млрд. евро във втората страна (спрямо 1,2 млрд. евро за Великобритания и 1,69 млрд. евро за Италия през 2019 г.)

Още по темата
„Две неща изпъкват от данните. Първо недвижимите имоти в Европа продължават да са смятани за инвестиция-убежище във времената на COVID-19, особено офисите на централни локации, първокласните логистични площи и многофамилните активи, заради стабилната и дългосрочна възвръщаемост“, казва Ери Мицостергиу, директор на европейските изследвания в Savills.

„Второ, макар че продължават да инвестират на родните си пазари, както германските, така и френските инвеститори диверсифицират портфейла си, поради което вложенията им в много други европейски страни растат“, допълва тя.

„В трудни времена е нормално да се насочваш към пазари, които познаваш, затова виждаме толкова много германски и френски капитал, който отново поглежда към вътрешни и съседни пазари“, коментира Маркус Лемли, главен изпълнителен директор на Savills в Германия и ръководител на инвестициите в Европа.

„Освен това значителният ръст на активността на европейските инвеститори, ръководени от тези две групи, е резултат от средствата, влагани в пенсионни фондове, които трябва да бъдат преразпределени, за да генерират възвръщаемост, а недвижимите имоти се възползват от това“, допълва Лемли.

Между януари и септември 56,9 млрд. евро са били инвестирани в германски недвижими имоти. Бизнес имотите са съставлявали около 41,1 млрд. евро, което е с 9% под нивото от предходната година. Жилищните имоти са привлекли инвестиции за 15,8 млрд. евро, или ръст с 29% на годишна основа, показват данни на Savills.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Работата от разстояние засилва търсенето на жилища в Гърция