IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hilton продаде известния хотел Waldorf Astoria на китайска компания

Китайските инвеститори проявяват все по-голям интерес към пазара на имоти в САЩ

11:43 | 07.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-големият публично търгуван хотелски оператор в света Hilton Worldwide Holdings продава известния хотел Waldorf Astoria в Манхатън на китайската компания Anbang Insurance Group за 1,95 млрд. долара, предава Bloomberg.

Hilton ще продължи да управлява луксозния хотел, който разполага с 1232 стаи и ще бъде подложен на основен ремонт, разкрива компанията от Вирджиния. Тя планира да използва постъпленията от сделката за придобиването на имоти в САЩ.

Продажбата на 83-годишната сграда, която се намира на Парк Авеню в Манхатън, слага край на повече от четири десетилетия, в които хотелът принадлежеше на компанията и увеличава китайските инвестиции на пазара на недвижими имоти в Ню Йорк.

Трансакцията е най-голямата за американската хотелска верига според компанията за проучвания Lodging Econometrics.

"Няма други продажби, които могат да се сравнят с тази“, твърди Брус Форд, старши вицепрезидент и директор глобално бизнес развитие в Lodging Econometrics. “Това е най-уникалният актив с най-уникалното разположение в света“. 

Цената прави Waldorf най-скъпия хотел, продаван някога в САЩ, казва пред CNBC Даниел Лесър, главен изпълнителен директор на LW Hospitality Advisors, която предоставя консултантски услуги за хотелската индустрия. Най-голямата досега сделка за хотел в САЩ бе продажбата на The Cosmopolitan в Лас Вегас на Blackstone за 1,73 млрд. долара. В тази сделка обаче се включваше и казиното, което се намира в хотела.

През февруари главният изпълнителен директор на Hilton Кристофър Насета заяви, че компанията може да продаде цялото или част от имуществото на Waldorf Astoria, както и че обмисля други възможности за използване на сградата.

Компанията, която е мажоритарна собственост на Blackstone Group LP, събра 2,35 млрд. долара през декември в рекордно за хотелиерската индустрия първично публично предлагане.

Hilton е работил с Eastdil Secured LLC над продажбата на Waldorf. Хотелската компания е получила оферти от Anbang и други двама потенциални купувачи, преди имотът официално да смени собственика си, посочва източник, запознат с въпроса.

Waldorf Astoria отваря врати през 1931 г. като най-високия и най-голям хотел в света, сочи информацията на уебсайта му. В него са разположени козметичен и спа салон, четири ресторанта, четири бара, сред които известният бар Bull and Bear. 

Сградата е придобита от семейство Хилтън през 1972 г. През 1982-88 г. сградата е реставрирана, а през 1993 г. е получила статут на забележителност на Ню Йорк. Waldorf Astoria е сграда в стил „арт деко”, разположен в центъра на Манхатън, на модерната улица Парк Авеню близо до бизнес центъра на града и магазините по Пето авеню, центъра „Рокфелер” и квартала с театрите. 

Говорителят на Hilton отказва да разкрие повече детайли за сделката. 

Продажбата на Waldorf Astoria е една от най-малко 12-те продажби на хотели в Манхатън от 2006 г. досега според компанията за проучвания STR Inc. Цените на недвижимите имоти в Манхатън скочиха, след като инвеститори от цял свят насочиха вниманието си натам, търсейки относително сигурни вложения.

Базираната в Пекин Anbang е основана през 2004 г. и предоставя финансови и застрахователни услуги на повече от 20 млн. клиенти.

Други ключови сделки, свързани с китайски купувачи, включват миналогодишното придобиване на дял в General Motors Building от Джан Си, милиардер и съосновател на Soho China. 

Как изглежда Waldorf Astoria можете да видите в нашата галерия!

Още видеа от Bloomberg вижте в сайта на Bulgaria on Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
simbad12
преди 9 години
китайците ни завладяват, брат... Навсякъде са, като ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още