Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Инвестициите в бизнес имоти в Европа остават под натиска на коронавируса

Те са намалели с 36% през третото тримесечие, сочат данни на консултантска компания

Инвестициите в бизнес имоти в Европа остават под натиска на коронавируса

Германия е най-привлекателната страна за инвеститорите в бизнес имоти в Европа. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

49,2 млрд. евро са били инвестирани в бизнес имоти в Европа през третото тримесечие на тази година, което е спад с 36% спрямо същия период на 2019 г., сочат данни на консултантската компания CBRE.

Инвестиционните обеми в Европа регистрираха спад вследствие на коронавирусната криза и през второто тримесечие, докато между януари и март те достигнаха исторически връх благодарение на няколко големи трансакции.

Всички сегменти на бизнес имотите на Стария континент усещат последиците от COVID-19, но логистичните площи и многофамилните жилищни сгради остават най-устойчивите сектори. CBRE очаква инвестиционните обеми в Европа да поемат в посока нагоре на фона на продължаващото възстановяване на икономиката.

Германия е най-привлекателната страна за инвестиции в бизнес имоти в Европа с привлечени 13,5 млрд. евро през третото тримесечие, което е ръст с 24% спрямо същия период на миналата година.

Още по темата
На второ място е Великобритания, където общият обем на инвестирания капитал в бизнес имоти между юли и септември е достигнал 9,3 млрд. евро. Това е спад с 4% на годишна основа. Франция заема третото място с привлечени инвестиции от 5,4 млрд. евро, като те са намалели с 11% спрямо третото тримесечие на 2019 г.

Сред големите пазари в Европа Испания регистрира най-рязък спад на инвестираните средства в бизнес имоти от цели 31%, като общият обем през третото тримесечие достига 1,5 млрд. евро. На другия полюс е Ирландия, където инвестициите са нараснали с 40% на годишна основа и достигат 1,3 млрд. евро.

Въпреки повсеместната практика за работа от разстояние офисите остават най-предпочитаният от инвеститорите сегмент от пазара на бизнес имоти в Европа с привлечени инвестиции за 17,8 млрд. евро. Те намаляват със 7% спрямо същия период на миналата година.

Най-силни последици от коронавирусната криза изпитва хотелският сегмент, където инвестициите са намалели с 30% на годишна основа и достигат 1,7 млрд. евро. На обратния полюс е секторът на здравните грижи, който регистрира ръст от 49% на годишна основа до 1,4 млрд. евро.

Двуцифрен ръст на инвестициите е отчетен и в сектора на логистичните и индустриалните имоти, където общият обем от инвестициите през миналото тримесечие е достигнал 7,7 млрд. евро, отбелязвайки ръст от 12% спрямо същия период на миналата година. Инвеститорите са продължили да залагат и на сектора на многофамилните жилищни сгради, в който са инвестирани 9,4 млрд. евро през третото тримесечие, или със 7% повече на годишна основа.

Въпреки затрудненията за търговията на дребно на фона на коронавирусната криза търговските площи също успяват да запишат лек ръст на привлеченте инвестиции от 1% до 7,9 млрд. евро.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Недостигът на материали забавя жилищното строителство в САЩ