IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските инвестиции в имоти в чужбина ще останат почти без промяна през 2019г.

Най-голям дял от капиталите ще бъдат насочени към САЩ

10:22 | 25.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Очаква се инвестициите на Китай в имоти в чужбина да останат почти без промяна тази година спрямо миналата на ниво от 10-20 млрд. долара, след като обемите намаляха с 63% през 2018 г. в отговор на затягането на финансовите условия, показва допитване на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитирано от Ройтерс.

Китайските имотни инвестиции в чужбина достигнаха четиригодишно дъно от 15,7 млрд. долара миналата година, а инвеститори разпродадоха активи извън Китай на стойност 12 млрд. долара, сочат данни на Real Capital Analytics.

Китайските регулатори предприеха мерки и срещу спекулативните сделки в чужбина през последните няколко години в рамките на усилията си да спрат изтичането на капитали и да държат под контрол рисковете от натрупване на дълг.

Според изследването на Cushman & Wakefield сред 51 китайски инвеститори 69% заявили, че не очакват ограниченията, свързани с инвестициите в имоти в чужбина, да бъдат смекчени през 2019 г., а 59 на сто не са съгласни, че средата за имотно кредитиране ще се подобри.

Допитването е осъществено през четвъртото тримесечие на миналата година, а резултатите бяха публикувани в неделя.

Консултантската компания очаква ограничаването на капиталовите потоци от Китай да продължи независимо от локацията, за която са предназначени.

По отношение на дестинациите на инвестициите 35 на сто от анкетираните заявили, че планират да инвестират в САЩ през 2019 г., а 27 на сто – в страни, които са включени в инициативата на Китай „Един пояс, един път“, която цели свързването на азиатските пазари с Европа.

Следват Великобритания и Австралия с по 24%. Анкетираните можели да избират няколко потенциални локации.

Китайските инвеститори в имоти в чужбина „стават по-внимателни и избирателни под указанията на държавните инвестиционни политики“, казва Джейсън Джан, ръководител на отдел „Китайски инвестиции в чужбина и консултантски услуги“ в Cushman & Wakefield.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още