IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

KKR набра малко под 1 млрд. долара за инвестиции в секюритизиран имотен дълг

Инвестиционната компания е сред най-активните купувачи на обезценени книжа, обезпечени с ипотеки, заради ниската цена и очакваната висока възвръщаемост

10:21 | 21.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Инвестиционната компания KKR & Co. е набрала 950 млн. долара за фонд, който ще закупува най-рисковите нови ценни книжа, обезпечени с ипотеки, предава Bloomberg.

Компанията е решила да разшири присъствието си на пазара на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, който пострада сериозно от кризата, свързана с пандемията от коронавируса, допълва агенцията.

Компанията е затворила KKR Real Estate Credit Opportunity Partners II – наследник на фонда за 1,1 млрд. долара, набрани през 2017 г., който също инвестира в обезпечени с ипотеки ценни книжа с неинвестиционен рейтинг. Те са на практика първите, които поемат загуби при проблеми на пазара на имоти.

Сред инвеститорите в новия фонд са пенсионната система на щата Вирджиния, както и публичната пенсионна система в щата Индиана, САЩ.

KKR е сред най-активните купувачи на второстепенни ценни книжа, обезпечени с ипотеки, които банките и  другите финансови институции често се стремят да продадат с големи отстъпки от цената. Регулациите, заложени в закона Дод-Франк от 2010 г., изискват участниците на пазара да пазят някакъв дял секюритизирани ценни книжа, за да споделят риска, но им е разрешено да продават и на трети страни, които ги държат на тяхно име.

През първата половина на 2020 г. купувачите на второстепенни секюритизирани ценни книжа са придобили около 60% от сделките, които изискват запазване на риска. KKR е инвестирала повече от 1,25 млрд. долара на този пазар от 2017 г. насам.

Новите емисии ценни книжа, обезпечени с ипотеки, намаляват, тъй като инвеститорите се притесняват за бъдещето на бизнес имотите на фона на индуцираното от пандемията икономическо забавяне.

Наскоро KKR плати 37 млн. долара за пакет с номинална стойност 92 млн. долара от Wells Fargo, което означава цена около 40 цента за всеки долар. Същата инвестиция преди пандемията би струвала над 50 цента, според Мат Салем, ръководител кредити за недвижими имоти в KKR.

Салем заяви, че е оптимист по отношение на представянето на секюритизираните книжа с неинвестиционен рейтинг, тъй като  заемите в подкрепа на имотите, които са най-силно засегнати от пандемията, като хотели и молове, до голяма степен са премахнати от новите емисии. Така инвеститорите до голяма степен получават експозиция към жилища, офиси и индустриални имоти.

Фондът KKR цели годишна възвръщаемост от около 12% преди такси и е изразходвал 259 млн. долара до 30 юни за девет транзакции, казва Салем. Двугодишният му инвестиционен период продължава до средата на 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още