IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Кралят на хълмовете" променя Токио с проект за 5,4 млрд. долара

Имотният пазар в японската столица процъфтява, а свободните площи са близо до рекордно дъно

11:43 | 22.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компанията Mori Building влага 580 млрд. йени (5,4 млрд. долара) в нов бизнес комплекс в Токио с площ от 80 декара в центъра на града. Комплексът, който ще се доближава до размерите на Rockefeller Center в Ню Йорк, ще разполага с магазини, ресторанти, 213 900 кв. м офис площи, 1400 жилищни сгради, първокласен хотел, международно училище и най-голямата зона за хранене в града, съобщава Bloomberg.

Новият проект ще засенчи най-големия комплекс на компанията Mori до момента - Roppongi Hills, където се помещават офисите в Токио на Google и Goldman Sachs. Комплексът е магнит за купувачи и международни посетители. Компанията, чийто покоен основател навремето беше най-богатият човек в Япония, разчита, че повече хора, особено чужденци, ще изберат да живеят и работят в Токио в идните години.

Комплексът, който трябва да отвори врати през 2023 г., все още няма име. Засега се нарича просто проектът Тораномон-Азабудай на името на кварталите, в които ще бъде разположен. Компанията Mori, която е създадена през 1986 г., променя неуморно небосвода над Токио с луксозни сгради от стомана и стъкло, които неизменно имат думата "hills" (хълмове) в името си. 

Целта на Mori е да създаде град в града, в който хората да могат да „избягат вместо да искат да си тръгнат от него“. Началото на новия голям проект беше поставено този месец, като той ще свързва две станции на метрото и ще създаде нова пътна артерия, която ще смекчи въздействието на комплекса върху трафика. Комплексът ще разполага с 64-етажна основна сграда и две жилищни кули.

Имотният пазар в Токио процъфтява, а равнището на свободните площи е близо до рекордно дъно от под 3%, сочат данни на консултантската компания Colliers International.

Големият въпрос е дали тенденцията ще се запази и дали Mori ще остане на гребена на вълната на мега проектите. Въпреки че ръстът на наемите е силен, Colliers прогнозира, че той ще достигне връхната си точка до настоящите около 5%, след което ще се забави до средно 0,8% през идните няколко години. В същото време между 2018 и 2023 г. в центъра на Токио ще се появяват 70 големи имотни проекта, допълва компанията.

Японската столица не е единственият процъфтяващ имотен пазар в региона. Нивата на свободните офис площи в Сингапур и Сидни също са ниски, тъй като компаниите наемат повече хора. Миналия месец правителството в Сингапур предприе мерки за ограничаване на спекулативните покупки и продажби на фона на „еуфорията“ на имотния пазар.

В същото време протестите в Хонконг намалиха търсенето на централни офис площи в специалния административен район на Китай. Разтревожените инвеститори се насочват към други места като Сингапур, където продажбите на частни жилища нараснаха с цели 43,5% през юли. Въпреки че все още нито една международна корпорация не е обявила планове да напусне Хонконг, те вероятно обмислят такъв вариант, а това може да се превърне в благоприятна възможност за Токио.

Японският премиер Шиндзо Абе вероятно ще бъде доволен от подобно развитие, след като през 2014 г. той създаде нови стратегически специални зони в Токио и други градове като част от плана си за съживяване на икономиката. Десетилетия наред Mori изгражда проектите си именно в кварталите в японската столица, които попадат в тези зони, предлагащи дерегулация и други стимули.

Работата по проекта Тораномон-Азабудай е започнала преди 30 години, още преди да възникне идеята за Roppongi Hills. За големите проекти на Mori служителите й години наред обикалят от врата на врата, за да убеждават местните жители и собственици на имоти да им дадат земята си в замяна на първокласни жилища в новите сгради.

Най-новата идея на компанията е да свърже всичките си имоти в огромен комплекс от офиси, жилища и търговски площи. Въпреки че Mori ще обяви името на проекта малко преди той да отвори врати за бизнеса, най-вероятно е да се казва Hills.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още