IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кула в центъра на Лос Анджелис стана жертва на търговския спор между САЩ и Китай

Работата по комплека Oceanwide Plaza е спряла, но китайският предприемач зад проекта не се отказва от него

21:00 | 31.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Това трябваше да е една от перлите в короната на градските жилища в центъра на Лос Анджелис, но сега е под заплаха заради заведени дела от подизпълнители и продължаващия търговски спор между САЩ и Китай и мерките на Пекин срещу изтичането на капитали.

Строителството на трите кули Oceanwide Plaza в близост до Staples Center, където отборите от НБА „Лос Анджелис Лейкърс“ и „Лос Анджелис Клипърс“ и тимът от Националната хокейна лига „Лос Анджелис Кингс“ играят домакинските си мачове, е спряло.

Работници и коли не влизат на строителната площадка, а неколцина охранители, които бдят на входа, твърдят, че работата продължава, макар че отвън не се забелязва никаква дейност, пише Bloomberg. 

Предприемачът, базираната в Пекин компания Oceanwide Holding, не дава подробности за бъдещето на проекта за над един милиард долара, като заявява само, че финансирането и работата продължават. Но заведените дела от подизпълнители, които не са получили заплащането си, показват затрудненията на предприемача да осигури необходимото финансиране, за да завърши проекта.

С наближаването на втората годишнина от търговската война между САЩ и Китай през януари Пекин затруднява прехвърлянето на пари в чужбина, като наложи контрол върху капиталите миналата година, за да стабилизира валутата си. Заради ограниченията преките китайски инвестиции в американски имоти и хотели намаляха до 377 млн. долара миналата година спрямо 17,3 млрд. долара през 2016 г., сочат данни на компанията Rhodium Group LLC.

"Изглежда, че те искаха да финансират сами целия проект“, казва Дейл Ортман, адвокат, представляващ двама от подизпълнителите на Oceanwide, имайки предвид базираната в Китай компания. „Сега с промените в китайската държавна политика собственикът опитва да намери традиционния заем за строителство по време на строителството“, допълва той.

Претенциите на подизпълнителите

Това обаче е трудно. Според действащите закони в Калифорния исковете на подизпълнителите заради неплатени фактури, независимо кога са извършили работата по проекта, ще имат приоритет над последващи претенции на банките, казва адвокатът Адам Салис, специализиран в областта на недвижимите имоти. Поради това банките, финансиращи строителството, обикновено се включват преди стартирането на работата по даден проект.

На фона на забавянето на икономическия растеж миналата година Китай затегна ограниченията върху изтичането на капитали, след като китайски компании години наред не спираха да купуват и строят имоти. Конгломерати като Dalian Wanda Group и Anbang Insurance Group бяха принудени да се освободят от имоти в чужбина на стойност милиарди долара, а предприемачите вече не можеха да финансират проектите си в чужбина с пари от Китай.

„Контролът върху изтичането на капитали беше прилаган стриктно от китайското правителство от началото на тази година заради задълбочаването на търговската война между САЩ и Китай“, казва базираният в Хонконг анализатор от Bloomberg Intelligence Патрик Уон.

Oceanwide Plaza е част от строителния бум, който променя центъра на Лос Анджелис през последните години.

Десетилетия наред историческият център се превръщаше в призрачен град през нощта, но началото на XXI век доведе работещи млади хора, търсещи алтернатива на начина на живот в предградията на Южна Калифорния.

Броят на апартаментите на пазара нарасна десетократно – от 2426 преди 1999 г. до 27 616 към второто тримесечие на тази година и още 3296 на етап строеж, сочат данни на Downtown Center Business Improvement District. Броят на мезонетите през същия период се увеличи от 829 на 6760 и още 1839 на етап строеж.

В квартал South Park, около Staples Center, компании като AEG, базираната в Шанхай Greenland Holding Group и Hankey Investment променят небосвода на града с бляскави кули – хотели, луксозни жилищни сгради и апартаменти.

Приносът на Oceanwide Plaza към новия луксозен квартал трябваше да включва първия хотел Park Hyatt на Западното крайбрежие. Най-високата кула в проекта, която е висока 184 метра и трябва да включва хотел със 184 стаи и 164 жилища с хотелско обслужване. В двете съседни кули трябва да се помещават 340 апартамента.

Проектът включва също 210-метрова LED панделка, която обвива сградата, 14 200 кв. м търговски площи и парк в небесата с площ от осем декара.

Пазар на купувачите

Докато Oceanwide Plaza в Лос Анджелис остава под заплаха, пазарът на луксозни апартаменти в центъра на града се превръща в пазар на купувачите, казва Кристиано Сампайо, основател на имотната компания Loftway.

Силното търсене на уникални имоти се запазва, отбелязва Сампайо. Това важи особено за Arts District, стария индустриален квартал в центъра на Лос Анджелис, където тази година Warner Music Group се нанесе в завод на Ford.

Но притокът на китайски инвестиции, който наду цените на имотите от Ванкувър до Сидни, отслабва.

„Преди години имахме много китайски купувачи, но сега се наблюдава забавяне. Има повече наличности, а купувачите отлагат вземането на решение“, казва Сампайо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още