IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозните хотели в Лондон са добавили 10 хил. стаи от началото на пандемията

През 2021 г. в британската столица са отворили врати 26 хотела, а други 46 се очаква да се появят тази година

11:23 | 17.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

В първия си ден след блокадите през септември 2020 г. хотел Rosewood London приема само 20 гости в 308-те си стаи и апартаменти. За хотел, който се радва на 80% заетост в нормална година, вялата реакция е безпрецедентна, но и донякъде очаквана, пише Bloomberg.

Възстановяването на туризма в Лондон върви бързо. Макар че градът изпревари Париж, Берлин, Рим и Барселона по хотелски бизнес през 2021 г., той регистрира едва 36,7% заетост през цялата календарна година. А 2022 г. все още не е донесла пълно връщане към нормалност, за която всички в индустрията се надяват. Посетителите все още избягват големи градове заради омикрон и вариантите му, а харчещите много китайски (а сега и руски) туристи отсъстват.

Но има причина да се смята, че възстановяването е близо.

През март всички ограничителни мерки за влизане във Великобритания бяха отменени. И туристите, които се завръщат или идват в Лондон за първи път, имат по-голям избор от всякога къде да отседнат.

През 2021 г. в британската столица са отворили врати 26 хотела, добавили 4200 стаи, a близо половината от тях са четири или пет звезди, сочат данни на лондонската агенция London & Partners. Други 46 хотела се очаква да отворят врати в града тази година, а от техните 5500 стаи около 2500 са в луксозния сегмент. В града предстои да дебютират световноизвестни брандове, които да момента не са има присъствие там - Raffles, Peninsula и Waldorf Astoria.

Най-новите данни от средата на март от компанията за хотелски данни STR показват стабилно възстановяване през първото тримесечие на тази година, когато заетостта се е повишила до 58,8% и е достигнала до около три четвърти спрямо бизнеса преди пандемията.

Макар че компанията няма подробни данни за нивата на заетост по вид и място за настаняване, луксозните хотели, фокусирани върху развлеченията, се справят значително по-добре като цяло от хотелите, които са зависими от бизнес пътуванията.

Управляващият директор на Rosewood Майкъл Бонсър казва, че резервациите от САЩ увеличават обема си всяка седмица от февруари насам, а разхлабването на ограниченията в по-голямата част от Азия е помогнало за привличането на клиенти, които искат да резервират продължителен престой в първокласни хотелски стаи.

„Лондон е водещ в имотната индустрия от много години. За да е истински установен, всеки хотелски бранд се нуждае от присъствие тук“, казва Рафаел Серано, президент и главен изпълнителен директор на Prime Investors Capital. Компанията придоби хотела Admiralty Arch срещу Бъкингамския дворец през 2012 г. и сега е започнала трансформацията му в хотел, който ще бъде управляван от Waldorf Astoria на Hilton.

Истинските победители са потребителите. С нарастването на конкуренцията дори големите имена сред хотелите в Лондон трябва да се съобразят с новата обстановка. Bloomberg разказва за някои от най-забележителните играчи, които присъстват на пазара на луксозни хотели в Лондон.

Claridge's

Бастион на лукса в Лондон от векове. Claridge’s се доближава до края на шестгодишна реновация, за да навакса изоставането си в модерната ера. Сред нещата, от които клиентите все повече се оплаквали, била липсата на басейн и добър спа център. Сега хотелът ще има и двете на ново приземно ниво, а на строителните работници е било възложено да създадат пространство с нови удобства. Сред другите новости ще бъдат пекарна в хотела, кино и нови бутици, както и променени стаи за гости в кремави и розови нюанси.

Перлата в короната ще бъде мезонет с три спални на целия новопостроен горен етаж. Привилегированите гости на хотела ще открият там частна градина с езеро, плувен басейн на покрива и два декоративни павилиона с роял и уелнес пространство.

Peninsula London

Лъскавият новопостроен хотел се намира в съседство с Хайд парк. Брандът навлиза за първи път в Лондон и включва шикозен ресторант и голямо фоайе. Peninsula обичайно предпочита меки тонове с успокояващ стайлинг. 190-те стаи на хотела са проектирани от обичайно дръзкия Питър Марино.

Не е ясно все още дали той ще проектира и деветте бутика, които ще заемат шопинг зоната на Peninsula. Хотелът разполага със забележителни гледки от покрива благодарение на близостта му до Хайд парк, Грийн парк и Найтсбридж. Откриването е планирано за началото на 2023 г.

Admiralty Arch Waldorf Astoria

След Бъкингамския дворец няма да има по-добро място за отсядане в Лондон от Admiralty Arch Waldorf Astoria, който ще разполага със сто стаи. Хотелът разполага с високи тавани дори на ниските етажи и големи тераси на покрива с гледки към Трафалгар скуеър и сградата на британския парламент.

Собствениците на хотела строят няколко нови по-долни нива, където ще се намират бална и спортна зала с 20-метров басейн. Откриването е планирано за 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още