IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Париж, Мадрид и Кьолн са лидери по завръщане в офисите в Европа

Средната заетост на офис площите на Стария континент е 43% през юни и това е най-високото ниво от февруари 2020 г. насам

15:08 | 03.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка Chris Ratcliffe/Bloomberg

Бизнес кварталът в Париж (54%), Мадрид (52%) и Кьолн (47%) имат най-висока заетост на офисите в Европа към юни 2022 г., сочат нови данни на консултантската компания Savills.

Средната заетост на офис площите в Европа през месеца е 43 на сто, най-високото ниво от февруари 2020 г. насам.

Според консултантската компания заетостта е била между 70 и 75% преди пандемията, което отразява оптималното усвояване на сгради – ако то е твърдe високо, пространството се усеща като пренаселено, а ако е твърде ниско, пространството е недостатъчно добре усвоено.

Има редица причини за различията в нивата на заетост в Европа, отбелязва Savills. Например, относително високата заетост в Мадрид може отчасти да е подкрепена от по-високия дял на хората, живеещи в градския център, и следователно по-кратките пътувания до работното място.

В Германия броят на служителите, работещи от вкъщи преди пандемията, беше по-нисък в сравнение с други западноевропейски пазари и културата на работното място стимулира по-бързото връщане на служителите.

„Нивата на заетост на офис площите в Европа продължава възходящата си тенденция през юни 2022 г., но ще е необходимо известно време преди те да се стабилизират. Наблюдаваме по-ограничено влияние върху заетостта на офисите с всеки нов вариант на вируса и скоростта на завръщане в офисите се ускорява след всяка блокада“, коментира Майк Барнс, директор на европейските анализи в Savills.

„Сред всички изследвани пазари вторник и сряда са дните с най-високи нива на заетост, а заетостта в понеделник и вторник е с около пет процентни пункта по-ниска, петък е най-непопулярният ден в офиса“, отбелязва Тим Бретън, директор на трансграничното управление на имоти в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Savills.

„Компаниите се стремят да наемат по-висококачествени площи в по-централни локации, за да привличат и задържат служители и да създават по-добра работна среда и да изпълнят ESG целите си. Освен това след няколко месеца без ограничения те получават по-добро разбиране за това как служителите искат да използват офиса в бъдеще“, казва Матю Фицджералд, директор на трансграничните наематели за ЕМЕА в Savills.

„Както наблюдавахме в новия си анализ за разходите за първокласни офиси, инфлацията и проблемите с веригите за доставка са довели до нарастване на разходите за обзавеждане на офис площи със средно 6% в последната година, с което нетните ефективни разходи на компаниите за наемане на площи са останали високи“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още