IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последните мита на Тръмп подлагат на натиск строителните предприемачи в САЩ

Увереността на строителите е разколебана от растящите разходи и недостига на квалифицирана работна ръка

10:55 | 19.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Компаниите, изграждащи жилища в САЩ, започват да се тревожат доколко достъпни ще останат новите имоти, макар че стабилното търсене засега сдържа безпокойството им, предава CNBC.

Настроенията на строителите на жилища през септември се задържат на ниво от 67 пункта в индекса HMI на Националната асоциация на строителите на жилища (NAHB) и Wells Fargo Housing Market. Равнище над 50 пункта се смята за положителни настроения.

Нивата са по-високи спрямо същия период от миналата година, когато бяха от 64 пункта, но отбелязват спад спрямо последния пик от 70 пункта през май. Доверието сред строителните предприемачи е подложено на натиск заради растящите разходи и трайния недостиг на квалифицирана работна ръка.

„Въпреки растящите притеснения около достъпността строителните предприемачи продължават да отчитат стабилно търсене на жилища, особено сред представителите на поколението Y (родените между 1980 и 2000 г. – бел. ред.) и други новодошли на пазара“, казва председателят на NAHB Ранди Ноел, строител на жилища по поръчка от Лаплас, щата Луизиана.

„Спадът на цените на дървесината в последно време спрямо рекордните нива по-рано това лято също е приветставано успокоение, въпреки че строителните предприемачи трябва да управляват строителните си разходи, за да поддържат конкурентна цена на жилищата“, допълва той.

Макар че цените на дървесината намаляват спрямо рекордните им нива от миналата пролет, допитването е било осъществено тъкмо на фона на растящата заплаха от нови мита върху китайски стоки. Сега тревогите са реалност и предприемачите са изправени пред още по-високи разходи.

Сред близо 6 хил. продукта, включени в последния списък с мита на администрацията на Тръмп, първоначалната оценка на NAHB е, че около 600 продукта са свързани или с жилищното строителство, или с инструменти, използвани при строителството на апартаменти и домове. Това съставлява стоки за 10 млрд. долара, което при мита от 10% поставя налог от 1 млрд. долара върху жилищата. Това включва домакински уреди и други видове продукти за дома.

„Свободната търговия е по-добра за строителите, купувачите и наемателите“, казва главният икономист на NAHB Робърт Диец. „Достъпността на жилищата се превръща в предизвикателство, тъй като строителите са изправени пред твърде обременяващи регулации и растящи материални разходи, които нарастват още повече заради ескалиращия търговски спор. Очаква се лихвените проценти също да продължат да растат“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още