IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в Торонто намаляват с 41%, цените спадат за четвърти месец

От февруари насам цените на жилищата във финансовата столица на Канада са намалели с 11%

11:26 | 07.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Торонто са намалели за четвърти пореден месец, а продажбите са се сринали на фона на растящите лихви по ипотечните кредити, които бързо охлаждат търсенето на имоти във финансовата столица на Канада, предава Bloomberg.

Средната цена на жилище в най-големия град в страната е намаляла с 3% през юни до 1,14 млн. канадски долара (около 875 хил. щатски долара), сочат сезонно изгладени данни. С това общият спад от февруари насам надхвърли 11%, сочат публикувани в сряда данни на Регионалния борд за недвижими имоти в Торонто.

По-малко от 6500 жилища са били продадени през този месец, което е спад с близо 5% спрямо предходния месец и с 41% спрямо година по-рано. Броят на обявените за продажба жилища е нараснал значително. Канада Канада

Внезапният спад на жилищния пазар в Торонто съвпада с най-агресивните в историята на Канадската централна банка усилия за повишаване на лихвите. За да овладее инфлацията, председателят Тиф Маклем и екипът му повишиха основната лихва от 0,25% на 1,5% от март насам, а трейдърите очакват, че централната банка ще я вдигне до 2,25% идната седмица.

"Продажбите на жилища са засегнати както от предизвикателствата пред достъпността, породени от повишенията на лихвите по ипотечните кредити, така и от психологическия ефект, при който купувачи на жилища, които могат да си позволят по-високи разходи по кредита, отлагат решението си, за да видят какво ще се случи с цените“, коментира Кевин Кригър, президент на Борда за недвижими имоти в Торонто. „Очакваме настоящите пазарни условия да се задържат по време на по-бавните летни месеци“, допълва той.

В момент, когато купувачи бягат от пазара, докато новите обяви продължават да растат, имотите започват да се трупат. Броят на жилищата за продажба в Торонто е нараснал с 43 на сто през юни спрямо същия месец на миналата година до над 16 хил., а сега имотите остават на пазара средно със седем дни повече, сочат данни.

Майкъл Фонг, брокер в Торонто, казва, че работи по сделка от средата на май и тя трябвало да бъде финализирана идната седмица. „Купувачите искат да помислят по-добре, но след като им се обяснят плюсовете и минусите, а може би и последиците от отказа им, те до голяма степен се мобилизират и искат да завършат сделката“, отбелязва Фонг. Той сравнява жилищния пазар с фондовия: „не винаги можете да купите на най-ниската точка“.

Като епицентър на националния жилищен бум, при който цените нараснаха с над 50% за две години Торонто и околностите му сега се оказват лидери и в пътя надолу. Цените намаляха първо в южния град Онтарио и до момента са спаднали повече, отколкото в други области на Канада.

Но през април и май малки спадове започнаха да се появяват и при националните цени на жилищата. Отделен доклад от вторник показа, че Ванкувър, който дълго време беше най-скъпият жилищен пазар в Канада, е регистрирал спад с 2% на цените на жилищата през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още