IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилищни имоти в Испания нарастват с 14% за тримесечието

Най-големият растеж на продажбите е в Мадрид с 34%, следван от този във Валенсия – 24% и в Барселона – 12%

14:22 | 10.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Продажбите на жилищни имоти в Испания отбелязват ръст от 14% през първите три месеца на 2019 г. спрямо същия период на предходната година, показват актуални данни, цитирани от специализирания сайт propertywire.com.

Като дял от всички продажби те отбелязват повишение от 17,7% до 19,5%, според информацията на Националния статистически институт на страната. Въпреки това дялът остава далеч от този през 2007 г., когато бе 41%.

Най-големият растеж на продажбите е в Мадрид с 34%, следван от този във Валенсия – 24% и в Барселона – 12%.

Раздвижването на пазара се отразява и в последния доклад на агенцията за недвижими имоти Lucas Fox, от който става ясно, че продажбите на нови жилища на основния пазар се увеличават повече от три пъти в периода януари-април.

Според него това се дължи до голяма степен на значително увеличение в продажбите на компанията в Барселона, където броят на завършените трансакции през първите четири месеца на годината е с близо осем пъти повече от тези през същия период на 2018 г.

Това до голяма степен е така, тъй като редица проекти, които са били във фаза на строеж през 2017 г. и 2018 г., сега са завършени. Средната цена на нов имот, продаван от Lucas Fox, нараства от 868 909 евро през януари-април 2018 г. до 1 068 992 евро за същия период на настоящата. Това представлява ръст от 23%.

Агенцията също така отчита и увеличение на броя купувачи от Близкия изток и САЩ. Остава висок и интересът на британците. Повишение отчита и дялът на испански купувачи, което показва нарастващото доверие на пазара от местните.

Също така промени има и в мотивацията на купувачите. Ако досега тя е била предимно за сдобиване с жилище за лично ползване, то все по-често тя е за инвестиция, тъй като потребителите се възползват от стабилно покачващите се цени на имотите в страната и добрата възвръщаемост от наеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още