IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови жилища в Китай се увеличават през ноември

Покупките на земя на строителните компании също се увеличават

10:12 | 14.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на нови жилища в Китай се увеличават през ноември с най-силен темп от пет месеца насам, съобщава Bloomberg, като се позовава на официалната правителствена статистика.

Стойността на продажбите, като се изключат жилищата на достъпни цени, се увеличава с 12,4% на годишна база до 1,02 трлн. юана (151 млрд. долара), показват данните на китайското Национално статистическо бюро.

През предходните два месеца продажбите отчетоха спад, припомня информационната агенция.

Ръстът на обема на продажбите идва в момент, в който администрацията се опитва да озапти търсенето на имоти и спекулациите. Властите въведоха различни ограничения за купувачите на жилища на местно ниво в градовете, за да се борят с прекомерната задлъжнялост на домакинствата.

Правителството обаче реши да разхлаби изискванията за финансиране на предприемачите, защото имаше признаци за забавяне на пазара, което рискува да се пренесе и при по-широката икономика.

Инвестициите в строителство на имоти продължават да се забавят през ноември, като достигат ръст от 4,6% на годишна база, сочи още статистиката. През октомври беше регистрирано увеличение от 5,6%, припомня Bloomberg.

Площта на новото строителство обаче се увеличава с 18,8% през ноември спрямо ноември 2016 г., след като през октомври беше отчетено намаление от 4,3%, показва китайската национална статистика.

Покупките на земя от строителите, измерени по площ, също се увеличават – с 16,3% на годишна база за периода януари-ноември в сравнение с 12,9% за януари-октомври. Експерти предполагат, че това се дължи на увеличеното предлагане на земя на местно ниво към края на годината.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още