IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свободните площи на най-скъпия офис пазар в света достигнаха 15-годишен връх

Очаква се цената на наемите в Централния бизнес квартал на Хонконг да намалее с 20% през тази година

13:29 | 09.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg</em></p>

Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Международните компании са се освободили от още офис площи в Хонконг през последното тримесечие на фона на влошаването на икономиката заради пандемията. Това е тласнало равнището на свободните площи в града до най-високото им ниво от 15 години насам, сочи доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитиран от Bloomberg.

Чуждестранните компании са съставлявали 61% от общия обем на освободените офис площи през второто тримесечие спрямо 47% през предходното, допълва компанията, без да споменава кои конкретно компании освобождават площи.

„Няма конкретен район или вид индустрия, повсеместно е. Това е резултат от намаляването на разходите и свиването на броя на служителите“, коментира Кейт Хемшол, ръководител на офис услугите в Хонконг в Cushman & Wakefield.

Равнището на освободените площи е скочило с 55% през второто тримесечие спрямо първото до близо 54 хил. кв. м. Офиси Офиси

Въведеният неотдавна закон за националната сигурност също е предизвикал безпокойство, че може да навреди на статута на Хонконг като международен финансов хъб. Правителството обяви в понеделник, че може да замрази или отнеме имотни активи въз основа на новия закон, ако собственикът им е заподозрян, че е свързан с провинение, застрашаващо националната сигурност.

Наличните офис площи, които отразяват количеството свободни площи и районите, където ще бъдат налични през идните 12 месеца, са скочили до 10,7% в края на юни, което е най-високото им ниво от 15 години, съобщава компанията.

Тенденцията за освобождаване на площи се очаква да продължи, казва Джон Сиу, управляващ директор в Хонконг „Много компании съкращават работни места, тъй като икономиката се влошава, така че фирмите ще бъдат предпазливи в търсенето на офиси. Плановете им за разрастване ще бъдат отложени или дори отменени, а шансът за свиване на размерите нараства“, допълва Сиу.

За сметка на това някои финансови компании и технологични гиганти от континенталната част на Китай са подписали неотдавна договори за още етажи в града. CMB International Capital, China Minsheng Banking и Orient Finance Holdings са увеличили офис площите си в Централния квартал през последните три месеца, а ByteDance и Alibaba Group Holding са наели допълнителни площи, за да отговорят на растящите си бизнес нужди.

Консултантската компания очаква наемите на офиси да намалеят с 20% през 2020 г. в Централния бизнес квартал в резултат на спадащото търсене. Районът има най-скъпите наеми на офиси в света със средно 3370 щатски долара на кв. м, като изпреварва Мидтаун в Ню Йорк и Уест енд в Лондон, сочат данни на консултантската компания JLL.

Търсенето на офис площи също ще пострада в света след пандемията, като се очаква по-голям интерес към работата от вкъщи и гъвкавост на наемните договори, отбелязва компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още