IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с акции на най-малко 33 листнати в Хонконг компании е спряна

Те са пропуснали крайния срок до 31 март да публикуват финансовите си резултати

13:18 | 01.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Търговията с акции на най-малко 33 компании, листнати на борсата в Хонконг, беше спряна в петък, след като много компании пропуснаха крайния срок да обявят годишните си резултати. Това се прибавя към несигурността на пазара с мрачни икономически перспективи и регулаторни насрещни ветрове, пише Bloomberg.

Изпаднали в затруднение китайски строителни компании, сред които Sunac China Holdings и Shimao Group Holdings, са сред тези, чиято търговия с акции е спряна в петък. China Aoyuan Group съобщи, че публикуването на неодитирани резултати на този етап може „да бъде подвеждащо за акционерите и потенциалните инвеститори“.

Спирането на търговията с акции на редица компании се случва в лош момент за фондовия пазар в града. Многократните ангажименти на Китай да стабилизира пазарите не успяват да възстановят доверието на инвеститорите, като индексът Hang Seng е отбелязал спад от над 7% тази година. Регулаторните рискове продължават да оказват силно въздействие, а блокадите в Китай натежават върху перспективите за печалбите. Китай Китай

През 2021 г. беше спряна търговията с акции на над 50 компании, както и на най-малко девет през 2020 г.

Очаква се този сезон на отчетите да е сред най-лошите за китайските строителни компании от десетилетия заради кредитната криза и неуспеха на някои от тях да се изчистят навреме наред с оттеглянето на редица одитори. Това само ще влоши нагласите на инвеститорите. Несигурността заради финансовата прозрачност може да породи още понижения на кредитния рейтинг.

Търговията с акции в Хонконг може да бъде прекратена по редица причини. От гледна точка на отчетите акциите на дадена компания ще бъдат спрени, ако тя не публикува одитирани резултати три месеца след края на фискалната година, сочат правилата на борсата. Но заради забавяния, свързани с COVID, на компаниите беше разрешено да публикуват неодитирани цифри до 31 март и да представят одитирана версия до 30 април, за да избегнат спирания.

Най-малко 138 компании обявиха преди време, че ще отложат публикуването на одитираните си резултати за 2021 г. след крайния срок 31 март. Борсата има 2570 листнати компании към края на март.

Индексът Hang Seng нарасна с 0,19% в петък, успявайки да се възстанови от по-ранните си спадове.

Понижаване на рейтингите

Проблеми с одитите са „ключов двигател“ за понижаването на рейтингите през последно време на Sunac China Holdings и Ronshine China Holdings, съобщи Fitch Ratings тази седмица.

Потенциално понижаване на кредитните рейтинги след отлагането на отчетите вероятно ще предизвика искания за преждевременни плащания по дългове и „ще се прибави към рисковете от спиране на плащанията“, коментира Деан Сяо, кредитен анализатор в Guotai Junan International Holdings.

Продължително спиране на търговията с акции повишава риска от значителни колебания в цените им след възобновяването. Сред миналогодишните случаи книжата на China Huarong Asset Management, чиято търговия с акции беше спряна за девет месеца, потънаха с 50% след подновяването на търговията. Цената на акциите на GCL-Poly Energy Holdings се повиши с 82% след седеммесечно спиране на търговията.

Възможно е също компании да бъдат изключени от борсовите индекси на MSCI Inc. до три борсови дни, ако спирането на търговията с акциите им продължи повече от 50 последователни дни. Подобно решение може да засегне пасивни фондове за милиарди долари, свързани с бенчмарковете на MSCI. Huarong беше изключена от индексите през юни миналата година.

В същото време продължават и проблемите на китайския имотен пазар. Спадът на продажбите на жилища се е задълбочил през март въпреки обещанията на държавните ръководители да подкрепят имотния пазар, съобщава Bloomberg.

100-те най-големи компании в затъналата в дългове имотна индустрия в Китай са отчели спад на продажбите си с 53% спрямо година по-рано, показват предварителни данни на China Real Estate Information. Това е най-резкият спад от началото на годината. Китай Китай

Все пак като първи обещаващ признак за пазара продажбите през март са нараснали с 27% спрямо февруари, стимулирани от подкрепяни от държавата и силни частни строителни компании. Смекчаването на ограниченията може да постави началото на „бавно и постепенно“ възстановяване на продажбите на строителните компании, коментира Кристи Хън, анализатор в Bloomberg Intelligence.

През първото тримесечие обаче почти 40 строителни компании са отчели спад на продажбите с над 50% на годишна база, сочи анализът на CRIC. Доверието на купувачите е останало ниско, а имотните компании не маркетират нови проекти. Новите случаи на заразени с COVID и блокадите в градове като Шанхай се прибавят към проблемите.

Имотният сектор в Китай се насочва към още един предизвикателен месец за облигациите през април, след като през март се появиха нови признаци на притеснения за възможностите на строителните компании да плащат дълговете си.

Потиснати строителни компании са изправени през плащания по доларови и местни облигации на обща стойност най-малко 3,1 млрд. долара този месец, сочат данни на Bloomberg. Секторът има и дължими тръстови плащания за още 53,6 млрд. юана (8,4 млрд. долара), показват данни на Use Trust.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още