Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Да проваля нещата е единствената опция за Тръмп

Всички институции, които Тръмп иска да разруши, са създадени под ръководството на САЩ след края на Втората световна война

Да проваля нещата е единствената опция за Тръмп

Снимка: Архив Ройтерс

Доналд Тръмп отиде на срещата на върха на НАТО, оскърби нашите съюзници, а след това отправи абсурдното искане те не просто да увеличат военните си разходи - нещо, което трябва да направят - а да ги повишат до 4 процента от брутния вътрешен продукт - много повече от раздутите в неговия собствен бюджет военни разходи. После се похвали - което бе лъжа - че е изтръгнал от тях големи отстъпки, и великодушно обяви, че "засега не е необходимо" да обмисля напускане на алианса.

Имаше ли нещо, което нашите съюзници биха могли да направят, за да го омилостивят? Отговорът със сигурност е не. За Тръмп разрушаването на НАТО не изглежда да е средство към целта. То е самата цел. Това пише в свой анализ New York Times, цитиран от БТА. 

Не ви ли звучи всичко това познато? То е, в общи линии, същото като сагата с ескалиращата търговска война. Тръмп надава вой за нечестните търговски практики на други страни - което донякъде е вярно за Китай, но на практика не е за Канада и ЕС без да поставя кавито и да било ясни искания. Тоест, той не е дал никакви индикации какво би могла да направи която и да било от страните, засегнати от неговите мита, за да го удовлетвори. Така той не им оставя никакви други опции, освен да отвърнат реципрочно. 

Още по темата

Така че той не действа като човек, който заплашва с търговска война, за да изтръгне отстъпки. Той действа като човек, който просто иска търговска война. Той несъмнено заплашва с напускане на Световната търговска организация, точно както намеква, че САЩ може да се изтеглят и от НАТО.

Това са брънки от една верига. Каквото и да твърди Тръмп за поведението на други страни, каквито и искания да поставя даден ден, зад всичко това очевидно се крие зла умисъл. Господин "Царят на сделките"не иска никакви сделки. Той просто иска да руши.

Всички институции, които Тръмп иска да разруши, са създадени под ръководството на САЩ след края на Втората световна война. Това бяха години на мъдро държавничество - годините на Берлинския въздушен мост и на Плана Маршал, когато Америка показа истинското си величие. След като спечелихме войната, ние предпочетохме да не се държим като завоевател, а да изградим основите на един траен мир.

Така например, Общото споразумение за митата и търговията (ГАТТ), подписано през 1947 г. - по време на смазващата американска икономическа хегемония - нямаше за цел да се дадат привилегии на американските стоки. То установи правила на играта с цел да се насърчава просперитетът по света. По същия начин НАТО, създадена през 1949 г. по време на доминиращо военно превъзходство на САЩ, нямаше за цел да увековечи нашата хегемония, пише New York Times. Учредяването на алианса установи система на взаимна отговорност, която позволи на съюзниците ни, включително нашите победени бивши врагове, да се чувстват като равни при опазването на общата ни сигурност.

Това може да се каже и по друг начин: Америка се опита да изгради една отразяваща нашите собствени идеали международна система, която подчини мощни държави - включително и нашата - на върховенството на закона, като в същото време даваше защита на по-слаби страни от агресори. Малки държави могат и наистина печелят дела в Световната търговска организация (СТО) срещу големи страни. Малки членове на НАТО получават същите безусловни гаранции за сигурност като големите.

А онова, което Тръмп се опитва да направи, е да подкопае тази система, развързвайки отново ръцете на насилниците.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

1
 
0
 
10
преди 7 месеца
Путин, троянският кон на Путин...
Не врат, ами шия.
0
 
0
 
9
Grosss до: bgMan
преди 7 месеца
На тоя етап е трудно да се определи ,но след време ще стане ясно със сигурност.
0
 
3
 
8
bgMan до: Grosss
преди 7 месеца
...или техния Путин.
0
 
1
 
7
преди 7 месеца
Американците си намериха техният Горбачов.
2
 
7
 
6
Sakamano до: bgMan
преди 7 месеца
Щом искат да командват, редно е да си плащат. Според мен, Тръмп го боли не толкова заради парите, колкото за това, че САЩ губи контрол над тези институции.

Още от САЩ
Nasdaq сложи края на 8-дневната си печеливша серия