IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones добавя над 200 пункта в началото на сесията*

Щатските борсови индекси се възстановяват след тридневния спад, предизвикан от опасения около омикрон щама

17:37 | 21.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Wall Street бележат ръстове във вторник, възстановявайки се от тридневния спад, предизвикан от новините около новия вариант на коронавируса омикрон, съобщи CNBC.

Бенчмаркът Dow Jones Industrial Average добавя 237,18 пункта, или 0,68% към стойността си, достигайки 35 169,34 пункта.  Широкият измерител S&P 500 нараства с 0,56%, или 25,78 пункта до 4593,15 пункта, а технологичният индекс Nasdaq Composite отбелязва ръст от 0,55% до 15 063,27 пункта.

Акциите, които традиционно са печеливши, когато инвеститорите виждат сигнали за отваряне на икономиките по време на пандемията, поскъпват. Книжата на Delta Air Lines поскъпват с 2,5%, на United Airlines с 3%, а тези на Carnival Corp. - с 4 на сто. Акциите на Las Vegas Sands добавиха над 3% към стойността си.

Цената на книжата на Micron отбелязват ръст от близо 8%, след като производителят на чипове отчете по-добри приходи от очакваното през предходното тримесечие.

Акциите на Nike поскъпват с 6%. Производителят на обувки записа по-добри приходи през тримесечието от очакванията на анализатори въпреки проблемите с веригите на доставки.

Индексите се възстановяват след тридневен спад, предизвикан от настъпването на омикрон варианта, отговорен за 73% от новите положителни случаи в САЩ миналата седмица, посочиха представители на здравните власти в понеделник.

„Изглежда пазарът реагира на краткосрочна позиция, при която активите се продават на по-ниска цена за по-продължителен период и може да поскъпнат“, коментира директорът в Granite Investment Advisors Тимъти Леско. „Омикрон и неизвестният от него ефект създават значителна волатилност. Облигациите се купуваха на по-висока цена, индексите се продаваха на по-ниска и сега търсим отговори“, допълва Леско.

„Най-малкото идеята за по-бавен икономически растеж и устойчиво забързваща се инфлация набира скорост. Ако предизвиканите от омикрон заболявания останат умерени, което изглежда е спорно, може да станем свидетели на възход“, добави Леско.

В понеделник Dow отстъпи с над 400 пункта, а индексите S&P 500 и Nasdaq Composite изтриха по над 1% от стойността си. Тридневният спад в измерителя S&P 500 в размер на 3% бе най-лошият от септември насам.

Настъпването на новия вариант на коронавируса държи инвеститорите на нокти – към момента новият щам е открит в поне 43 американски щата и 90 страни. Представители на СЗО посочиха, че омикрон е по-заразен от всеки друг от вариантите на коронавируса до момента.

„Насочвайки се към кратка празнична седмица на фона на нарастващия брой случаи на омикрон, продължаващи проблеми с доставките и на фона на провален план за инвестиции, нарастващата волатилност и свилите се обеми на търговия могат да накарат пазара да преувеличи с реакцията си. Това може да е възможност за закупуване преди Коледа“, казва ръководителят по инвестиционни проучвания в Nationwide Марк Ханет.

*Към 16:55 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още