IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Вероятно Федералният резерв на САЩ ще свие лихвите с 0,25%

Централната банка на САЩ не може да пренебрегва случващото се в международен план при определянето на курса на своята политика, смята Иво Благоев

22:00 | 16.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вече трябва да сме свикнали със стила на президента на САЩ и неговия начин за водене на политика – оказване на вербален натиск. Продължаваме обаче да се надяваме, че Фед е независима институция. Това, което Доналд Тръмп прави по отношение на Федералния резерв е, че не го оставя да взима самостоятелни решения, Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Иво Благоев, изпълнителен директор на Астра Асет Мениджмънт. 

"Най-вероятно от Фед ще намалят лихвите с 0.25%. С рязкото покачване на цената на петрола след ударите по рафинериите в Саудитска Арабия, това ще увеличи инфлацията. Ако цената се задържи над 60 долара за барел и над 70 долара за сорт Брент, при всички случаи ще има отражение. Пазарите твърде лежерно приеха идеята, че в Близкия Изток, освен политически търкания между САЩ и Иран, няма да има нищо повече. Нямаше рискова премия. Това което се случи, показва, че никой в региона не е застрахован", посочи Благоев.

Ако се погледне американската икономика и данните от нея, няма основание за намаление на лихвите от страна на Фед. Още едно последващо намаляване ще бъде много сериозна пренастройка. Централната банка на САЩ, която е най-голямата централна банка в света, не може да не гледа какво се случва в международен план, в Европа и Близкия Изток в частност, и да отчита всички фактори. Пазарите очакват доста по-агресивно поведение и за намаление дори до 0.5%, но няма основание за това, допълни Благоев.

Според него Европейската централна банка (ЕЦБ) не определя своята парична политика на база на валутния курс спрямо долара, защото той не е техен приоритет. На Тръмп му се иска долара да не е толкова скъп, но ако той рязко поевтинее, това ще направи американските облигации не толкова атрактивни. Инвеститорите ще започнат да губят от валутния курс, отбеляза експертът.

"Над 60% от европейския дълг е с отрицателна доходност, малко над 40% от корпоративния дълг в Европа е с отрицателна доходност и в подобен момент изборът са американски облигации – корпоративни или държавни", добави Благоев.

По неговите думи решението на ЕЦБ е отчаян опит на централните банкери да покажат на политиците, че трябва да направят нещо. Тук се визира най-вече Германия, чиято икономика ако не е в рецесия, е на ръба. В същото време правителството поддържа политика на балансиран бюджет. Облигациите им само преди седмица достигнаха исторически минимум от -0.7%. Ефектът на отрицателните лихви може би е изчерпан и това е посланието на Марио Драги към Германия, коментира още Благоев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още