IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Европа ще се възстанови по-бързо от кризата от тази на САЩ

Това обаче не означава, че Страната на неограничените възможности не може да навакса, според анализатори

12:52 | 26.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономиката на еврозоната е поставена на пътя на по-бързото възстановяване от кризата, причинена от коронавируса, отколкото САЩ, заради различния отговор на пандемията, пише Bloomberg.

Неуспехът на Америка да овладее пандемията поставя спирачки на възстановяването в сравнение с Европа, където някои „горещи точки“ за вируса успяха да възобновят икономическата си дейност без такъв скок на новите инфекции.

От решаващо значение за устойчивото възстановяване е увереността, че вирусът вече е под контрол. Европа освен това може да има относителен успех в това да подкрепи потребителите да харчат и бизнеса да инвестира, като допълнително стимулира търсенето и растежа.

Регионът също така свърши по-добра работа по отношение на защитата на работните места и доходите с програми, които плащат заплатите на милиони работници.

ЕС ЕС

Според JPMorgan Chase & Co. Европа ще се справи по-добре, защото е „прекъснала веригата“ на вируса. Goldman Sachs Group Inc. посочи ефективната борба с вируса като една от причините за очакваното по-бързо възстановяване в еврозоната, отколкото на други места.

От 1992 г. насам САЩ превъзхождат еврозоната през всички, освен осем години, сочат данни на Международния валутен фонд (МВФ). През 2009 г. икономическият спад в САЩ беше по-плитък, отколкото в еврозоната.

Строгите ограничения в еврозоната означават, че регионът ще отбележи по-рязко свиване през второто тримесечие от САЩ – нещо, което се очаква да се види в данните за БВП, които ще бъдат публикувани тази седмица.

Икономиката на еврозоната вероятно се е свила с 12% през трите месеца до юни, според проучване на Bloomberg. Счита се, че свиването в САЩ на годишна база ще бъде приблизително 10% спад спрямо предходното тримесечие.

ЕС ЕС

Данните предполагат, че Европа се възстановява по-бързо, а Bloomberg Economics смята, че напоследък преднината става по-голяма. JPMorgan очаква икономиката на еврозоната да се свие с 6,4% тази година, което е малко по-лошо от свиването с 5,1% за САЩ, но за 2021 г. банката прогнозира 6,2% отскок за еврозоната, което е повече от два пъти над очаквания растеж за САЩ (2,8%).

В САЩ ръстът на случаите в южната и западната част доведе до това няколко щата да възобновят някои ограничителни мерки и да отложат мащабното повторно отваряне на икономиката. Всяка седмица продължават да се подават по над 1 милион молби за обезщетения при безработица.

Междувременно индексът на мениджърите по покупките в еврозоната скочи повече от очакваното през юли, докато данните за САЩ са приглушени и под прогнозите, особено за услуги, които съставляват много по-голяма част от икономиката.

Икономическата ситуация в САЩ може да се влоши, ако законодателите не продължат - под някаква форма – допълнителните обезщетения за безработица, които подкрепят хората пред последните седмици.

Разминаването се отразява на пазарите. Европейските акции и облигации се възползват от историческото споразумение за спасителен пакет за 750 млрд. евро. Еврото се повиши с над 6% спрямо долара през последните два месеца и може би ще продължи възходящия си тренд.

Щедрите програми за подпомагане на бизнеса и домакинствата в Европа предотвратиха незабавен скок на безработицата. В голяма степен тези програми са ефективни за подкрепа на работниците.

Фазата на възстановяване обаче е ранна, а и държавите не могат още дълго да поддържат такива програми. Ако търсенето не се оттласне достатъчно, може да се наложи компаниите да намалят разходите, което означава, че Европа може и само да е забавила ръста на безработицата.

Само защото Европа е в сравнително по-добра позиция да излезе от това през втората половина на годината, „това не означава, че САЩ не могат да наваксат“, казва Майкъл Гапен, главен американски икономист в Barclays Plc.

В САЩ спасителният пакет от 2 трилиона долара, който Конгресът прие през март, се нарежда сред най-агресивните в историята, но разпределението е неравномерно. В същото време отпускането на заеми за малкия и средния бизнес е изправено пред предизвикателства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още