Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Икономиката на Европа ще се възстанови по-бързо от кризата от тази на САЩ

Това обаче не означава, че Страната на неограничените възможности не може да навакса, според анализатори

Икономиката на Европа ще се възстанови по-бързо от кризата от тази на САЩ

Снимка: Bloomberg

Икономиката на еврозоната е поставена на пътя на по-бързото възстановяване от кризата, причинена от коронавируса, отколкото САЩ, заради различния отговор на пандемията, пише Bloomberg.

Още по темата
Неуспехът на Америка да овладее пандемията поставя спирачки на възстановяването в сравнение с Европа, където някои „горещи точки“ за вируса успяха да възобновят икономическата си дейност без такъв скок на новите инфекции.

От решаващо значение за устойчивото възстановяване е увереността, че вирусът вече е под контрол. Европа освен това може да има относителен успех в това да подкрепи потребителите да харчат и бизнеса да инвестира, като допълнително стимулира търсенето и растежа.

Регионът също така свърши по-добра работа по отношение на защитата на работните места и доходите с програми, които плащат заплатите на милиони работници.

Според JPMorgan Chase & Co. Европа ще се справи по-добре, защото е „прекъснала веригата“ на вируса. Goldman Sachs Group Inc. посочи ефективната борба с вируса като една от причините за очакваното по-бързо възстановяване в еврозоната, отколкото на други места.

Още по темата

От 1992 г. насам САЩ превъзхождат еврозоната през всички, освен осем години, сочат данни на Международния валутен фонд (МВФ). През 2009 г. икономическият спад в САЩ беше по-плитък, отколкото в еврозоната.

Строгите ограничения в еврозоната означават, че регионът ще отбележи по-рязко свиване през второто тримесечие от САЩ – нещо, което се очаква да се види в данните за БВП, които ще бъдат публикувани тази седмица.

Икономиката на еврозоната вероятно се е свила с 12% през трите месеца до юни, според проучване на Bloomberg. Счита се, че свиването в САЩ на годишна база ще бъде приблизително 10% спад спрямо предходното тримесечие.

Данните предполагат, че Европа се възстановява по-бързо, а Bloomberg Economics смята, че напоследък преднината става по-голяма. JPMorgan очаква икономиката на еврозоната да се свие с 6,4% тази година, което е малко по-лошо от свиването с 5,1% за САЩ, но за 2021 г. банката прогнозира 6,2% отскок за еврозоната, което е повече от два пъти над очаквания растеж за САЩ (2,8%).

В САЩ ръстът на случаите в южната и западната част доведе до това няколко щата да възобновят някои ограничителни мерки и да отложат мащабното повторно отваряне на икономиката. Всяка седмица продължават да се подават по над 1 милион молби за обезщетения при безработица.

Междувременно индексът на мениджърите по покупките в еврозоната скочи повече от очакваното през юли, докато данните за САЩ са приглушени и под прогнозите, особено за услуги, които съставляват много по-голяма част от икономиката.

Икономическата ситуация в САЩ може да се влоши, ако законодателите не продължат - под някаква форма – допълнителните обезщетения за безработица, които подкрепят хората пред последните седмици.

Още по темата
Разминаването се отразява на пазарите. Европейските акции и облигации се възползват от историческото споразумение за спасителен пакет за 750 млрд. евро. Еврото се повиши с над 6% спрямо долара през последните два месеца и може би ще продължи възходящия си тренд.

Щедрите програми за подпомагане на бизнеса и домакинствата в Европа предотвратиха незабавен скок на безработицата. В голяма степен тези програми са ефективни за подкрепа на работниците.

Фазата на възстановяване обаче е ранна, а и държавите не могат още дълго да поддържат такива програми. Ако търсенето не се оттласне достатъчно, може да се наложи компаниите да намалят разходите, което означава, че Европа може и само да е забавила ръста на безработицата.

Само защото Европа е в сравнително по-добра позиция да излезе от това през втората половина на годината, „това не означава, че САЩ не могат да наваксат“, казва Майкъл Гапен, главен американски икономист в Barclays Plc.

В САЩ спасителният пакет от 2 трилиона долара, който Конгресът прие през март, се нарежда сред най-агресивните в историята, но разпределението е неравномерно. В същото време отпускането на заеми за малкия и средния бизнес е изправено пред предизвикателства.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Новите опасения за Covid-19 сложиха край на ралито на Wall Street