IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво съдържа климатичният план на Пентагона?

Американската армия се готви за водене на военни действия в един по-горещ и по-суров свят

08:46 | 12.10.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<u>Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg</u></p>

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Нов план на Пентагона призовава армията на САЩ да отчита реалностите при по-горещи и по-сурови условия на Земята - от това да превърне влошаващите се климатични обстоятелства в задължителна част от стратегическото планиране до обучаване на войските как да пазят своите водни запаси и да лекуват топлинни травми, пише в цитиран от БТА анализ за AP Елън Никмайър.

Пентагонът, чиито изтребители, самолетоносачи, конвои от камиони, бази и офис сгради изгарят като цяло повече петрол от повечето страни, беше едно от федералните ведомства, на които президентът Джо Байдън нареди да преразгледат своите планове за климатична устойчивост, след като встъпи в длъжност през януари. Двайсетина ведомства оповестиха своите планове през уикенда. 

"Това са съществени стъпки не само за изпълнение на изискване, но и за защита на страната при всякакви условия", заяви министърът на отбраната Лойд Остин в писмо, придружаващо климатичния план на Пентагона.

Планът беше оповестен, след като от десетилетия американската армия прави оценки, че климатичните промени са заплаха за националната сигурност на САЩ, имайки предвид повишените рискове от конфликт заради вода или други по-оскъдни ресурси, заплахите за американски военни обекти и снабдителски вериги и допълнителните опасности за войските.

Американската армия е най-големият институционален потребител на петрол в света и като такъв има значителен принос за влошаването на климата в глобален план. Но планът на Пентагона е съсредоточен върху приспособяване към климатичните промени, а не върху намаляване на причиняваното от ведомството значително замърсяване с изкопаеми горива, което съсипва климата.

Той очертава в делови дух пред какви рискове са изправени американските сили в мрачните времена, които предстоят в света: рухване на пътища под преминаващи конвои в резултат на разтопяването на трайно замръзнали територии; излизане от строя на важно оборудване при извънредни горещини или студове; конкуренция между американските войски в сухи региони в чужбина и местните жители за намаляващи водни запаси, което би предизвикало "напрежение или дори конфликт".

Ставащите все по-опустошителни горски пожари в американския Запад, все по-мощните урагани по крайбрежията и все по-големите горещини в някои райони вече прекъсват учения на армията на САЩ и нарушават нейната боеготовност.

Новият план на Министерството на отбраната посочва като пример урагана Майкъл през 2018 г., връхлетял военновъздушната база "Тиндал" във Флорида. Освен че нанесе щети за 3 милиарда долара, бурята извади от строя за месеци наред главния обект за тренировки и зала за обучение в страната за летене с изтребители "Ф-22" тип "стелт". Това беше само един от няколкото урагана и наводнения, засегнали дейности в американски бази през последните години.

Планът за климатично приспособяване се съсредоточава върху изтъкваната от него необходимост да се отчитат точните и текущи климатични данни и съображения при вземането на стратегически, оперативни и тактически решения. Това включва продължително обучение на висши офицери и други по климатична грамотност, както я нарича докладът.
"Ако не бъде внедрено по подходящ начин разбиране за рисковете, свързани с климатичните промени, може значително да се увеличат разходите на министерството за приспособяване и оперативни нужди с течение на времето, . . . да бъде застрашена снабдителската верига и/или да се стигне до отслабване и неактуалност на капацитета на министерството", предупреждава планът.

Според американското Управление за енергийна информация министерството на отбраната от 2001 г. консумира цели 80 процента от цялото потребление на енергия в САЩ годишно.

Съсредоточаването на американската армия върху оборудване с по-голяма енергийна ефективност намалява в някои отношения използването на изкопаеми горива и позволява на някои военни кораби например да увеличат обхвата и времетраенето на своите назначения, казва армията.

Но вниманието на Пентагона продължава да е насочено главно към задачата му да поддържа ударната мощ на армията. Оповестеният вчера план предлага да бъдат разполагани технологии, смекчаващи измененията на климата, като устройства за съхранение на енергия и микромрежи, когато това съответства на задачата за отбрана на САЩ. Той предлага да се "проучат", а не да се разпореждат, стъпки като това да бъдат призовани доставчиците да докладват какво замърсяване с изкопаеми горива причиняват. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
И до Русия :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Значи, впредвид отрицателния ръст на скоростта с която идва глобалното затопляне, САЩ планират да водят войни само в държави близки до екватора? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още