IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камарата на представителите одобри военния бюджет на САЩ

Текстовете предвиждат още санкции срещу "Северен поток 2" и "Турски поток", а Доналд Тръмп заплаши с вето

09:10 | 09.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Камарата на представителите на Американския конгрес одобри военния бюджет на САЩ, съобщава ABC. Текстовете предвиждат нови санкции срещу два газови проекта на Русия - "Северен поток 2" и "Турски поток", насочени срещу компании, които предлагат услуги като например застраховка на кораби, които участват в строителството на газопроводите.

Документът получи голямо одобрение - 335 "за", 78 "против" и 1 въздържал се, въпреки призивите на действащия президент Доналд Тръмп републиканците да не подкрепят закона. В своя профил в Twitter Тръмп заяви, че ще наложи вето на закона, определяйки го като "много слаб".

 

В изявление Белият дом официално потвърди намеренията за вето на текстовете, посочвайки, че липсват важни мерки за националната сигурност, не зачита ветераните и противоречи на политиката на администрацията по отношение на националната сигурност. 

АВС коментира, че текстовете са подкрепени от повече от 2/3 от конгресмените, което означава, че евентуалното вето на президента срещу закона.

Законът трябва да бъде одобрен и от другата камара на Конгреса - Сената.

Освен санкциите срещу газовите проекти, законът предвижда заделянето на 740 млрд. долара за покриване на разходите на Пентагона,  военна помощ за Украйна, както и увеличаване на заплатите за военните с 3%, реновиране на военни жилища, както и мерки срещу разпространението на коронавируса.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още