IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за ваксина и нови стимули дават тласък на Wall Street*

Dow Jones Industrial Average отбелязва повишение от над 240 пункта в началото на сесията

17:54 | 14.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите американски индекси започват борсовата сесия в понеделник със силни ръстове, след като програмата за ваксиниране срещу коронавируса в САЩ вече започна, а властите във Вашингтон изглежда са все по-близо до договарянето на нови стимули, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбелязва повишение от над 240 пункта (0,8%). От своя страна широкият измерител S&P 500 напредва с 0,9%, а технологичният Nasdaq Composite – с 1,3%. Бенчмаркът Russell 2000, проследяващ представянето на компании с по-малка пазарна капитализация достигна абсолютен връх в понеделник, напредвайки с над 1,6%.

Boeing е една от най-добре представящите се компании в състава на Dow с ръст от 1%. В S&P 500 пък начело на ръстовете застават секторите на потребителските стоки и услуги, както и на комуналните услуги.

Двупартиен план за въвеждане на нови стимули може да бъде представен в Конгреса още в понеделник. Той обаче ще бъде разделен в две части, за да бъдат по-големи шансовете му за приемане, съобщи по-рано днес Ройтерс. Пакетът от 9,08 млрд. евро по всяка вероятност ще бъде разделен на две части – 748 млрд. долара пари за безработни и малкия бизнес, както и втора част със средства за защита от несъстоятелност и помощ за отделните щати.

След като Агенцията по храните и лекарствата на САЩ одобри използването на ваксината на Pfizer, тя получи зелена светлина и от директора на Центъра за контрол и превенция на болестите Робърт Редфийлд. Нейното разпространение започна от центъра на Pfizer в Мичиган към останалите части на страната. По-късно през седмицата Агенцията по храните и лекарствата трябва да публикува и оценка за разработката срещу коронавирус на Moderna.

Започването на ваксинациите е от ключово значение за САЩ, където само в събота бяха отчетени над 2300 смъртни случая от Covid-19, след като в петък броят им достигна до над 3300 души.

Миналата седмица бе първата на спадове за водещите индекси от няколко седмици насам. S&P 500 отписа близо 1%, Dow Jones Industrial Average се раздели с 0,6%, а Nasdaq Composite се сви с близо 0,7%.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации расте до съответно 0,921% и 1,667%.

Доларовият индекс от своя страна намалява до 90,74 пункта.

На стоковите пазари петролът поскъпва с по 0,2% и за двата водещи сорта. Цената на сорта Брент се увеличава до 50,09 долара за барел, а тази на американския лек суров петрол WTI до 46,65 долара за барел.

*Информацията е актуална към 17:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
ала бала ... Ленче , я кажи какви са стимулите за тия , дето ги бодат пред камерите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още