IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът на Байдън за COVID: Маски, ваксини, отваряне на училищата

За 100 дни можем да променим развитието на болестта и да променим към по-добро живота в Америка, смята бъдещият президент

09:03 | 09.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън представи своя план за справяне с коронавирусната пандемия в първите си сто дни като президент. Трите му основни цели са: носене на маски във федералните сгради и в транспорта, извършване на най-малко 100 милиона ваксинации срещу COVID -19, отваряне на повечето училища, съобщава БТА.

„Първите ми 100 дни няма да премахнат вируса, който причинява COVID -19, не мога да ви обещая това“, каза Байдън в реч от щата Делауер. „Но съм абсолютно убеден, че за 100 дни можем да променим развитието на болестта и да променим към по-добро живота в Америка“, подчерта той.

Демократът призова Конгреса да приеме новия спасителен икономически пакет, разговорите по който от месеци са в застой, и да покрие всички разходи по разпространението на ваксините, за да няма риск ваксинирането на американците да се забави с месеци.

По-рано миналата седмица Байдън отправи молба към съгражданите си да носят маска като предпазна мярка срещу разпространението на коронавируса поне през първите 100 дни от неговото управление. Той също така заяви, че възнамерява да подпише заповед за задължително покриване на устата и носа във федерални сгради и в обществен транспорт.

„Не завинаги, за 100 дни“, каза той. „И смятам, че ще наблюдаваме значително намаление“ на новите случаи на коронавирус, посочи Байдън.

Избраният президент също така допълни, че би последвал примера на трима свои предшественици – президентите Бил Клинтън, Джордж Буш-младши и Барак Обама, които решиха да се ваксинират публично срещу коронавирус, за да окуражат и останалите американци да го направят.

В същото време по-рано във вторник настоящият държавен глава Доналд Тръмп подписа указ, който ще даде приоритет на доставките на ваксина в САЩ пред износа ѝ, предаде Франс прес. Указът ще гарантира, че американското правителство ще даде приоритет на ваксинирането на американските граждани, преди да изпраща ваксини на други държави, съобщава БТА.

Компаниите Pfizer и BioNtech имат със САЩ договор само за 100 милиона дози. Moderna също обеща 100 милиона дози. Всеки договор включва възможност за допълнителни доставки, но срокът за задействането им може да забави изпълнението им с няколко месеца. Американците са над 330 милиона и правителството заявява, че може да успее до април догодина да осигури ваксина за всички.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още