IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните икономически данни помогнаха на Dow да напредне с над 370 пункта

Секторът на енергетиката е единственият, който отчита спадове

23:25 | 05.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха първата сесия за седмицата с ръстове, като оптимизмът сред инвеститорите беше подсилен от силните икономически данни, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 472,27 пункта, или с 1,12 на сто, до ниво от 33 525,48 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 1,44% до равнище от 4077,78 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite прибави 225,49 пункта, или 1,67%, към стойността си, покачвайки се до 13 705,59 пункта.

През март американският сектор на услугите регистрира най-бързия темп на растеж, отчитан някога, благодарение на увеличаването на бизнес активността и новите поръчки. Данните от Института за управление на доставките (ISM) показват, че разхлабените бизнес ограничения и нарастващата икономическа активност са подкрепили възстановяването в секторите, които са най-засегнати от пандемията.

Индексът на услугите на ISM нарасна до 63,7 пункта спрямо деветмесечното дъно от 55,3 пункта, когато тежкото зимно време обхвана голяма част от страната и ограничи активността в сектора. Показанията над 50 сигнализират за ръст, а данните от март са най-силните от 1997 г., като надминават най-оптимистичната прогноза в проучване на икономисти от Bloomberg.

щатски щатски

В петък Министерството на труда публикува новите данни за работните места в САЩ. Американските работодатели са открили най-големия брой нови работни места от седем месеца насам след подобрение в повечето индустрии през март.

Работните места извън селскостопанския сектор в страната са се увеличили с 916 хиляди през миналия месец, а стойността за февруари беше ревизирана до 468 хил. нови работи места, показват данните на Министерството на труда. Равнището на безработица е спаднало до 6%, а процентът на участие на работната сила е нараснал. 

„Това отразява вдигането на ограниченията, ускоряването на ваксинациите и тласъка на фискалните стимули“, казва Ану Гагар, старши международен инвестиционен анализатор на Commonwealth Financial Network. „По-бързият растеж при работните места и заплатите може да има възодящ натиск върху цените и да постави на изпитание търпението на Фед с облекчената парична политика“, допълва той.

Акциите на Tesla поскъпнаха с 4,61%, докато тези на Microsoft, Apple, Alphabet, Facebook и Amazon прибавят към стойността си съответно 2,64%, 2,27 на сто, 4,27%, 3,21% и 2,26 на сто.

При компаниите от сектора на потребителските стоки цената на акциите на Walmart и Costco се повиши съответно с 2,94% и 1,7 на сто.

Единственият сектор, който отчита спад е този на енергийните компании. Акциите на Exxon Mobile и Chevron поевтиняха съответно с 1,47% и 1,13 на сто.

Същевременно в понеделник стана ясно, че финансовият министър на САЩ Джанет Йелън подкрепя идеята за световна корпоративна минимална данъчна ставка като начин да се предотврати преместването на компании в търсене на по-ниски данъци.

По отношение на борбата с коронавируса в събота САЩ отчетоха пореден ден с рекорден брой ваксинирани.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 1,713% и 2,357 на сто.

Доларовият индекс записа спад в стойността от 0,45 на сто до 92,61 пункта.

На петролните пазари цента на сорт Брент се понижи с 4 на сто до 62,26 долара за барел, а тази на американския WTI изтри 4,36% от стойността си, понижавайки се до 58,77 долара за барел. Спадът при петрола следва решението на ОПЕК да повиши предлагането, както и на икономическото възстановяване на САЩ.

При търговията с благородни метали цената на златото се понижи до 1728,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още