IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните акции в САЩ изтриха 1,6 трлн. долара за седмица

Пазарната капитализация намалява на фона на ръста на доходността по американските държавни ценни книжа

17:31 | 06.03.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Индексът на Nasdaq 100 изпрати трета поредна седмица на спадове, която изтри 1,6 трлн. долара пазарна капитализация от технологичните акции на фона на ръста на доходността по американските държавни ценни книжа, съобщава Bloomberg.

Понижението се облекчи до известна степен в петък, когато бенчмаркът, в унисон с широкия измерител S&P 500, нарасна с 1,6%. Въпреки това измерителят завърши седмицата със спад от 1,9%, което е и най-дългата му серия на понижения от септември.

„Високите лихвени проценти правят оценките по-трудни за технологичните акции, но това е ОК, тъй като оценките така или иначе станаха прекомерни“, коментира Мат Майли, главен стратег на Miller, Tabak + Co. „Тази корекция ще обере част от каймака от оценките. Беше време. Те не могат да растат вечно“, допълва той.

Но въпреки последните разпродажби оценките на технологичните акции все още са над средните стойности. Съотношението цена-печалба за Nasdaq 100 е около 27 пъти – много над петгодишната средна стойност от около 21. В пика си през 2020 г. съотношението бе 30 пъти.

За Ранди Фредерик, вицепрезидент на звеното за търговия и деривати на Charles Schwab, макар прогнозите за поскъпването на технологичните акции да е до голяма степен непроменен, поевтиняването се очакваше.

„Технологиите на практика бяха водещият сектор от десетилетие“, казва той. „Без съмнение секторът изглежда надут и има най-много място да издиша, особено сега, когато хората се притесняват за инфлацията“, допълва той.

Според главния стратег за ценни книжа и деривати на BTIG Джулиън Емануел стойността ще води растежа през 2021 г. и  Nasdaq 100 ще се представя в синхрон или малко ще изостава от пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Ееее.Не щеш да кажеш мамка му.Не е хуабво така ,да криеш от другарчетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
kane
преди 3 години
МНого неща не са наред за тези които могат да четат м/у редовете и имат пазарнипт опит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Коя по-точно?Мен ми изглежда наред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
kane
преди 3 години
Абсолютно подвеждаща информация има в тази статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още