IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Китай да понесе последствия, ако е съзнателно отговорен за коронавируса

Това е поредният залп в словесната война между двете най-големи икономики в света през последните дни

13:03 | 19.04.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Tasos Katopodis/UPI/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tasos Katopodis/UPI/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Китай трябва да понесе последствия, ако е бил „съзнателно отговорен“ за пандемията от коронавирус, предава Ройтерс. Американският президент засили критиките си към Пекин заради справянето на азиатската страна с пандемията.

„Това можеше да се спре в Китай, преди да започне, но не беше направено и целият свят страда заради това“, заяви Тръмп на ежедневния си брифинг в Белия дом.

Това е поредният залп от страна на САЩ в словесната война между двете най-големи икономики в света, който показва нарастващото напрежение в отношенията им в момент, когато според експерти е необходимо безпрецедентно ниво на сътрудничество за справяне с коронавирусната криза.

„Ако е било грешка, грешката си е грешка. Но ако са били съзнателно отговорни, тогава, разбира се, трябва да има последствия“, заяви Тръмп. Той не уточни какви действия може да предприемат САЩ.

Американският президент и негови високопоставени съветници обвиняват Китай в липса на прозрачност, след като коронавирусът се появи в края на миналата година в град Ухан. Тази седмица той спря финансирането на Световната здравна организация, която обвини в пристрастия към Китай.

Вашингтон и Пекин многократно си разменяха публични обвинения заради вируса. Първоначално Тръмп хвалеше Китай и колегата си Си Дзинпин за реакцията им. Но той r високопоставени американски представители наричаха коронавируса „китайския вирус“ и през последните дни засилиха реториката си.

Те също така гневно отхвърлиха по-ранни опити на някои китайски представители да припишат произхода на вируса на американската армия.

Критиците на Тръмп в САЩ твърдят, че макар Китай да се е справил лошо в началото, все пак трябва да излезе чист от случилото се, докато американският президент сега опитва да използва Пекин, за да отклони вниманието от пропуските в собствената си реакция и да се възползва от растящите антикитайски настроения сред някои избиратели преди президентските избори тази година.

В същото време обаче представители на Белия дом са притеснени от потенциални сътресения, ако напрежението нарасне твърде много. САЩ са силно зависими от Китай за така необходимото на американските медицински служители защитно облекло и Тръмп също така иска да запази трудно постигнатата търговска сделка.

Американският президент заяви, че до неотдавна отношенията на САЩ и Китай са били добри, като посочи споразумението за милиарди долара в областта на селското стопанство, целящо да предотврати по-тежка търговска война. „Но изведнъж чухме за това“, допълни той.

Според Тръмп китайците са „засрамени“ и сега въпросът е дали случилото се с коронавируса е „грешка, която е излязла извън контрол, или е направено преднамерено?“

„Има голяма разлика между двете неща“, подчерта той.

Лаборатория в Ухан

Тръмп също така повдигна въпроси около лаборатория по вирусология в Ухан, за която Fox News съобщи тази седмица, че вероятно е разработила коронавируса в рамките на усилията на Китай да покаже възможностите си да открива и да се бори с вируси. Тръмп заяви, че администрацията му опитва да установи дали вирусът е излязъл от китайска лаборатория.

Още през февруари подкрепяният от държавата Институт по вирусология в Ухан опроверга слуховете, че вирусът може да е изкуствено синтезиран в една от лабораториите му или може би е излязъл от подобно място.

Тръмп изрази съмнение и за броя на починалите в Китай, който беше ревизиран нагоре в петък. Страната съобщи, че 1300 души починали от коронавирус в Ухан, половината от общия им брой, не са били преброени, но отхвърли твърденията, че прикрива информация.

САЩ са страната с най-голям брой потвърдени случаи на коронавирус в света с над 720 хил. заразени и над 37 хил. смъртни случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
крас
преди 3 години
От снимката виждаме как се предпазва от КОРОНА ВИРУСА президента на САЩ - Тръмп.На фона на потъмнялото лице изпъкват БЕЛИТЕ ПЕТНА около очите , ушите и ръцете. ВЕЧЕ СЕ ДОСЕЩАТЕ, ЧЕ ТРЪМЧО ХОДИ НА СОЛАРИУМ. Какво да кажат тези които нямат такова съоръжение и им е забранено да се препичат на СЛЪНЧЕВАТА СВЕТЛИНА която явно с нейните УЛТРАВИОЛЕТОВИ ЛЪЧИ унищожава този КОРОНА ВИРУС. СТОЙТЕ СИ У ДОМА , за да не ви ОГРЕЕЕ СЛЪНЦЕТО С НЕГОВИТЕ ЛЪЧИ УНИЩОЖАВАЩИ ВИРУСИТЕ !!Спазвайте предписанията на ЩАБА и неговия командир ГЕНЕРАЛА ОТ КЕРБАЛА !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Bones
преди 3 години
По стара традиция, който най-много лае и обвинява, той е и основния заподозрян. За момента Китай си трае, защото има далеч по-мощни средства за влияние. А ако директно посочи очилатия плъх и СЗО за вируса, това означава и директно обявяване на война със САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
крас
преди 3 години
ТЕЗИ ДНИ ИЗТИЧА МАТУРИТЕТА НА АМЕРИКАНСКИ "ЦЕННИ" КНИГИ ДЪРЖАТЕЛИ НА КОИТО СА КИТАЙ , ЯПОНИЯ И КОРЕЯ. САЩ заявиха готовността си да заменят изтичащите стари с нови ДЪЛГОСРОЧНИ безценни хартии. ДАЛИ КРЕДИТОРИТЕ ЩЕ СЕ СЪГЛАСЯТ НА ПОДОБНО ПОВЕДЕНИЕ НА ДЛЪЖНИКА Е ВЪПРОС, КОЙТО СКОРО ЩЕ ПОЛУЧИ СВОЯ ОТГОВОР. Ако "виновните" китайци не се съглят с подобно плащане на длъжника, ВОЙНАТА вече от икономическа се превръща във финансова. Една от опциите за реакция на КИТАЙ е да РАЗТОВАРИ НА ПАЗАРА тези американски дългови инструменти, което тотално ще ги компрометира като убежище на сигурност.Какво ще се случи с пазара на ЗЛАТОТО е повече от ясно. Не мисля, че ДОКТОРА по икономика ЛИ КЪЦЯН ще допусне да бъде превъртян и СТРЕСНАТ от някакви длъжници като ТРЪМП и ЕКИПА МУ. Подобни заплахи каквито отправя Тръмп към Китай едва ли могат да стреснат империи каквато е ПОДНЕБЕСНАТА. СКОРО ЩЕ РАЗБЕРЕМ, ЧЕ СМЕ В СЪСТОЯНИЕ НА ВОЙНА, НО НЕ С КОРОНА ВИРУСА А С ЕДНА ИМПЕРИЯ, КОЯТО ВЪЗКРЪСНА БЛАГОДАРЕНИЕ НА СЪЗДАДЕНИТЕ ОТ ФЕД АМЕРИКАНСКО КИТАЙСКИ ДЖОЙНТ ВЕНЧЪРИ с капиталите на които се създаде китайската икономика!!Поведението на ФЕД през последните 20 години показа недълновидност и безумие стигащо до там, ДА ХРАНИ ЗВЯРА КОЙТО ЩЕ ГО ИЗЯДЕ!! Сори , но това е истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
"САЩ ВЕЧЕ имат доказателства ..."САЩ имат доказателства , даже и когато нищо не се е случило ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Ironhorse
преди 3 години
САЩ ВЕЧЕ имат доказателства, че вирусът е изкустено създаден в У Хан.На др. Си ще му се стъжни ...Може през 2021 и даже по-рано да бъде свален от власт и го тикнат в затвора.ККП като нищо ще го жертва в името да остане на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Това почти ми прозвуча като "Обявяване война на Китай".....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още