IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп назначи бивш републикански конгресмен за началник на канцеларията си

В момента Мик Мълвейни е ръководител на Службата за управление и бюджет към Белия дом

10:13 | 15.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мик Мълвейни <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мик Мълвейни Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще назначи Мик Мълвейни за изпълняващ длъжността началник на своята канцелария, предаде БТА.

Мълвейни сега е ръководител на Службата за управление и бюджет към Белия дом.

Краен консерватор, той е бивш конгресмен републиканец от щата Южна Каролина.
„Щастлив съм да съобщя, че Мик Мълвейни, директорът на Белия дом за бюджета, ще бъде назначен за временен началник на канцеларията на Белия дом, за да замени генерал Джон Кели, който се отличи, служейки на нашата страна", написа Тръмп в Туитър.

Президентът на САЩ даде да се разбере, че очаква с нетърпение да работи с Мълвейни, „който ще заеме новия си пост, докато ние продължаваме да правим Америка велика отново".

Тръмп припомни, че Кели ще се оттегли от поста си в началото на годината.

Назначението слага край на продължилите повече от седмица спекулации кой ще замени Джон Кели като началник на канцеларията - един от най-важните постове в администрацията. Търсенето, както изглежда, е било трудно. Постът по традиция е престижен, но надали е имало много кандидати, на фона на силното напрежение в Белия дом.

Нещо рядко срещано, Тръмп обяви оттеглянето на Кели, преди да е намерил негов заместник. Отношенията между двамата се влошиха през последните месеци, като според репортера на в. „Вашингтон пост" Боб Удурърд Кели нарекъл Тръмп „идиот" - нещо, което генералът от резерва по-късно отрече. 

Десетки министри и съветници напуснаха администрацията на Тръмп от началото на неговия мандат. Кели е вторият човек на висок пост, който си тръгва след междинните избори за Конгрес на 6 ноември - миналия месец министърът на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс подаде оставка по настояване на президента, припомня БТА.

Началникът на канцеларията е ключов пост в Белия дом. Той на практика е „дясната ръка" на президента и координатор на работата на администрацията. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още