IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook е премахнала над 100 фалшиви акаунта във Великобритания и Румъния

Компанията се опитва да се справи с проблемите с речта на омразата и дезинформацията

14:44 | 08.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Facebook разкри, че е премахнала 137 фалшиви страници, групи и Instagram профили във Великобритания и допълнителни 31 в Румъния заради реч на омразата и спорни коментари, предава Ройтерс.

Личностите зад тези акаунти се представят като крайнодесни и антидесни активисти в Обединеното кралство, пише Натаниел Глайкър, ръководител на политиките по киберсигурност на Facebook.

Някои от най-популярните страници, които са свалени, са защитавали ролята на мигрантите и мюсюлманите във Великобритания и са имали подчертано враждебно съдържание, свързано с Томи Робинсън, бивш лидер на крайнодясната екстремистка група English Defence League, сочи публикация на Digital Forensic Research Lab.

DFR работи с Facebook за извършването на по-сериозни разследвания за чуждестранна намеса в социалната мрежа.

Facebook, Twitter и Alphabet са под натиск от регулаторите по целия свят да се борят с разпространението на дезинформация, целяща дестабилизиране на изборите чрез подкрепата на пропагандни кампании.

Миналия месец Facebook премахна стотици индонезийски акаунти, страници и групи от мрежата си, след като установи, че те са свързани с онлайн група, обвинена в разпространението на реч на омразата и фалшиви новини.

Facebook обяви вчера, че хората, стоящи зад фалшивите профили често са публикували местни или политически новини, включително по теми като имиграция, свобода на словото, расизъм, ЛГБТ проблеми, крайнодясна политика, проблеми между Индия и Пакистан, религиозни вярвания, включително ислям и християнство.

Около 175 хил. акаунта са последвали една или повече от тези страници, а около 4500 – един или повече от въпросните Instagram профили.

В Румъния администраторите на страници и собствениците на профили обичайно са публикували за политически проблеми.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още