IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за TikTok: General Atlantic и Sequoia Capital също искат парче от пая

Двете компании са сред най-големите инвеститори в ByteDance, а сега подкрепят офертата на Oracle

13:43 | 25.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

General Atlantic и Sequoia Capital, двама от големите инвеститори в китайската компания майка на TikTok, се опитват да станат част от сделката за придобиване на американските операции на популярното приложение. То пък иска да избегне забрана от администрацията на Доналд Тръмп, твърдят източници на Wall Street Journal, запознати с въпроса.

Инвестиционните фирми, които притежават големи дялове в базираната в Пекин ByteDance, са ключови двигатели зад потенциалната оферта за покупката на TikTok от група, включваща Oracle, допълват източниците. Групата наскоро излезе на преден план, като потенциална алтернатива на Microsoft, която по-рано този месец заяви, че води преговорите за придобиване на операциите на TikTok в САЩ и в три други страни.

Microsoft твърди, че може да покани някои американски инвеститори, които да се присъединят към офертата ѝ. Но наскоро Sequoia и General Atlantic са се притеснили, че няма да намерят място в сделката на Microsoft, ето защо са потърсили друг потенциален технологичен партньор, който да им даде парче от пая, твърдят източници. Сега двете компании са част от усилията на Oracle, която бързо си спечели публичната подкрепа на Доналд Тръмп. Въпреки това някои източници посочват, че преговорите на Microsoft могат да се променят и все пак външни инвеститори могат да бъдат включени в споразумението като външни участници.

Sequoia и General Atlantic разполагат с места в борда на ByteDance. От страна на Sequoia е ръководителят на китайските ѝ операции Нийл Шен, а усилията ѝ в САЩ за участие в придобиването са водени от глобалния управляващ партньор Дъг Леоне. От страна на General Atlantic усилията са поверени на главния изпълнителен директор Бил Форд, който представлява фирмата и в борда на ByteDance. Инвестиционните фирми имат два интереса, които потенциално могат да се окажат конфликтни: задължението им като членове на борда да максимизират стойността на ByteDance и желанието им да се опитат да купят TikTok в САЩ на добра цена, за да спечелят от потенциала ѝ.

Междувременно ByteDance е под натиск да сключи сделка за продажбата на американското звено на TikTok преди изтичането на 45-дневния срок, който Белият дом даде на 6 август със своята заповед за забрана на приложението. Според администрацията на Тръмп услугата представлява заплаха за националната сигурност и за икономическите интереси на САЩ, ако не бъде продадена на американски купувачи. Държавният глава даде 90-дневен срок за сключване на споразумение.

Желаещите да придобият бизнеса са призовани да дадат офертите си до края на седмицата, а скоро една от страните ще може да започне екслузивни преговори, твърдят източници, запознати с въпроса. Въпреки това не е ясно дали все пак ще има продажба. В понеделник TikTok заведе дело, с което оспорва заповедта на Тръмп.

Поне три лагера се оформят за придобиването на TikTok. Освен Microsoft и групата около Oracle, в процеса участва и Twitter, която също е водила предварителни преговори за потенциално сливане, коментират източници, запознати със случая. Twitter продължава да се интересува от сделката, но няма особен напредък, допълват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още