Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Twitter: Стремим се към сделката за сливане на Мъск

Зад кулисите на публичната остра размяна на реплики между двете страни по сделката банкерите тихо работят по завършването ѝ по план

Twitter: Стремим се към сделката за сливане на Мъск

Хаотичните туитове на Мъск през последните дни доведоха до силно поевтиняване на акциите на Twitter. Снимка:  EPA/JUSTIN LANE

Бордът на директорите на Twitter Inc. заяви, че планира да приложи споразумението за закупуване на компанията от Илон Мъск на стойност 44 млрд. долара, допълвайки, че сделката е в най-добрия интерес на всички акционери.

„Възнамеряваме да приключим сделката и да приложим споразумението за сливане", заяви бордът във вторник в изявление за Bloomberg News. По-рано директорите гласуваха и единодушно препоръчаха на акционерите да одобрят предложението на Мъск за 54,20 долара на акция.

Предложеното поглъщане включва обезщетение за разваляне на сделката в размер на 1 млрд. долара за всяка от страните, което Мъск ще трябва да плати, ако прекрати изпълнението на сделката или не успее да осигури финансиране за придобиването, както е обещал. Мъск може да бъде освободен от това изискване, ако успее да докаже съществена промяна в положението на компанията или в предоставената от нея информация.

Изявлението на Борда на директорите се случва в момент, в който Мъск изглежда маневрира, за да се откаже от офертата си или да я предоговори.

Още по темата

През миналата седмица Мъск заяви, че сделката е „спряна", докато не получи повече информация, по-специално доказателства от Twitter, че така наречените спам ботове са по-малко от 5% от потребителите на Twitter.

В понеделник Мъск подхрани спекулациите, че може да се опита да предоговори придобиването, като заяви на технологична конференция в Маями, че не е изключено да сключи жизнеспособна сделка на по-ниска цена.

Twitter заяви, че е решена да завърши продажбата. Акциите, които поевтиняваха в продължение на седем поредни търговски дни, приключиха търговията във вторник с ръст от 2,5% до 38,32 долара, което все още е доста под цената на офертата.

И докато през последните дни непостоянните туитове на Илон Мъск доведоха до рязко поевтиняване на акциите на Twitter Inc., тъй като трейдърите залагат, че милиардерът се готви да се откаже от поглъщането на компанията за социални медии на стойност 44 млрд. долара или да го преразгледа, зад кулисите нещата изглеждат по-скоро като обичайна дейност по подобни сделки, тъй като консултантите и на двете страни се занимават с ежедневната работа по приключването на мегасделката, предава Bloomberg.

Един от потенциалните признаци, че сделката все още върви по план са 139-те страници, които бяха публикувани в началото на деня във вторник и в които подробно се описва как се е стигнало до офертата и какви са основанията на Twitter да я приеме. Според запознати този документ е резултат от седмици координирана работа на екипите на Мъск и Twitter. Самият Мъск е подписал окончателната версия - с цена на сделката от 54,20 долара за акция – преди тя да бъде подадена, казват източници на Bloomberg.

Подобна е и ситуацията при банките, които са обещали да финансират сделката, казват източниците, които помолиха да не бъдат идентифицирани. Финансиращите институции все още подготвят документите, необходими за осъществяване и приключване на сделката, казват хората.

Разминаването между публичния шум около сделката - включително цената на акциите на Twitter - и по-гладко протичащите лични преговори е още един пример за това как нетрадиционният подход на Мъск към сключването на сделки влияе на процеса.

Туитът на Мъск от миналия петък, че сделката се отлага, беше изненада за консултантите и от двете страни, които нямаха представа, че той може да се замисли, казват източници. Някои съветници заявиха, че са се опитали да отхвърлят туитовете му като „шум" и са посъветвали колегите си да направят същото, надявайки се, че най-богатият човек в света намира в това по-скоро форма на забавление, отколкото сериозно да преразглежда плановете си.

В същото време главният изпълнителен директор на Twitter Параг Агравал се опитва да управлява компанията нормално въпреки много необичайните обстоятелства. Решението му да съкрати разходите и да уволни двама водещи продуктови мениджъри през миналата седмица беше изненада за служителите, което доведе до спекулации, че зад решенията стои Мъск.

Агравал отхвърли тези предположения в Twitter миналата седмица. „Въпреки че очаквам сделката да приключи, трябва да сме подготвени за всички сценарии и винаги да правим това, което е правилно за Twitter", написа той. „Няма да използвам сделката като извинение, за да избегна вземането на важни решения за здравето на компанията, нито пък някой лидер в Twitter“.

По време на неотдавнашна среща в централата на Twitter в Сан Франциско между Мъск и ръководители на Twitter, включително Агравал и финансовия директор Нед Сегал, компанията е обсъдила оперативни въпроси и тонът като цяло е бил положителен, твърди човек, запознат с подробностите от срещата. 

Междувременно в платформата Агравал и Мъск се скараха за това как гигантът на социалните медии се справя с т.нар. автоматизирани ботове. В един от разговорите Мъск отговори на дълго за методологията на компанията, като публикува емотикон.

Но поне банкерите, които се включиха в сделката, са знаели, че Мъск може да бъде непредсказуем. Той е подписал сделката, без да извърши никаква надлежна проверка на целта си, набързо е събрал финансовия пакет за няколко дни и не е изоставил склонността си да пише в Twitter посред нощ.

Успешното преодоляване на хаоса в крайна сметка може да се окаже изгодно за банкерите. Изчисления на Bloomberg показват, че Goldman Sachs Group Inc. и JPMorgan Chase & Co. ще спечелят общо 133 млн. долара под формата на такси за консултациите на Twitter Inc. при придобиването му от Мъск, ако сделката бъде приключена.

Twitter се е съгласила да плати на Goldman Sachs 80 млн. долара, като по-голямата част от сумата ще бъде изплатена след приключване на сделката, показва подадена във вторник справка в американския борсов регулатор. Банката получи 15 млн. долара от тази сума при обявяването на сделката. JPMorgan е напът да получи 53 млн. долара, от които 5 млн. долара са били платени, след като кредиторът представи становището си пред борда на Twitter на 25 април. Останалата сума зависи от приключването на сделката.

Още по темата

По-голямата част от таксите може да бъде изложена на риск: Мъск заяви в Twitter във вторник, че няма да продължи с поглъщането, освен ако гигантът в социалната медия не докаже, че ботовете са по-малко от 5% от потребителите му, което хвърля несигурност върху сделката. В изявление Twitter заяви, че „се ангажира да завърши сделката на договорената цена и при договорените условия възможно най-бързо".

Въпреки че предложеното поглъщане включва такса за разваляне на сделката в размер на 1 млрд. долара за всяка от страните, Мъск не може просто да плати таксата и да си тръгне. Споразумението за сливане включва разпоредба за конкретно изпълнение, която позволява на Twitter да принуди Мъск да завърши сделката, според подаденото заявление. Това споразумение означава, че ако сделката се окаже в съда, Twitter може да получи заповед, задължаваща Мъск да завърши сливането, а не да получи парично обезщетение за евентуални нарушения на сделката.

Ако сделката се осъществи, плащанията ще бъдат добре дошли за инвестиционните банки, които се затрудняват със забавянето на пазара на сделките. През първото тримесечие приходите на петте най-големи банки от консултиране на сливания и придобивания нараснаха спрямо година по-рано, подкрепени от сделките, обявени през 2021 г.

За консултантите похвалите - в допълнение към потенциалните неочаквани приходи от такси - от подписването на знакова сделка могат да компенсират риска, твърдят хора, близки до сделката. Но да гледат как кандидат купувач използва социалните медии, за да атакува компанията, която се е съгласил да купи, вероятно преминава границите на това, което са очаквали да се случи.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
TikTok се отказа от експанзията на продажби чрез стрийминг на живо в Европа