IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вестагер: Big Tech предпочитат да плащат глоби, вместо да спазват правилата

Поведението на Apple в Нидерландия тези дни може да бъде пример, заяви еврокомисарят

13:58 | 23.02.22 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Apple и други технологични гиганти предпочитат да плащат глоби, вместо да изпълняват разпоредбите, които не харесват, предупреди еврокомисарят по конкуренцията, цитирана от Bloomberg.

„Някои пазители на входа (термин, използван от ЕК в случая за описание на големите технологични компании – бел. ред.) може да са изкушени да си играят с времето или да се опитат да заобиколят правилата“, каза Маргрете Вестагер в онлайн реч по време на раздаването на американски награди.

Поведението на Apple в Нидерландия тези дни може да бъде пример“, каза тя. Производителят на iPhone „по същество предпочита да плаща периодични глоби, вместо да се съобрази“ с антитръстова заповед на страната, според която трябва да предлага алтернативни плащания за приложения. Нов закон в Европейския съюз, налагащ ограничения върху поведението на големите технологични компании, трябва да помогне да се преодолее проблемът, добави тя в изказването си.

Apple води глобална битка, свързана с таксите за сваляне и съдържание на смартфони и таблети. Отделно ЕС води разследване срещу Apple по ограничения, които спират Spotify Technology и други услуги за музикален стрийминг да приемат плащания извън магазина за приложения.

Apple бе глобена с 25 млн. евро от холандските антитръстови регулатори за това, че не изпълнява напълно заповед от декември да предлага плащания извън магазина за приложения на доставчици на приложение за запознанства.

Органът за потребителите и пазарите на страната налага седмични глоби и по-рано тази седмица разкритикува предложението на Apple да установи отделен механизъм за разплащания, определяйки го като несериозно и твърде сложно за разработчиците.

Apple е отказала непосредствен коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
глобите по 10 ! ако не помага, по 100!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
значи са малки глобите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още