IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция пусна гласов асистент в помощ на пациентите с коронавирус

Новата услуга носи името "AlloCovid" и използва изкуствен интелект

10:18 | 28.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Френски екип пусна гласов асистент, който може да помогне на обаждащите се, които страдат от потенциални симптоми на коронавирус, и да ги насочва към услугите за спешна помощ или към личните им лекари, като за целта използва изкуствен интелект, предава Ройтерс.

Всеки във Франция вече може да се обади на услугата „AlloCovid”, разработена от Френския институт за изследвания Inserm, Университета на Париж и френската жп компания SNCF, обяви групата.

На линията женски глас поздравява потребителите с: „Добър ден, аз съм вашият виртуален асистент AllоCovid… Готови ли сте да започнем с въпросника“.

Хората получават въпроси за пощенския си код, но не и за името си. В зависимост от симптомите и състоянието, което описват, те биват насочвани към точните професионалисти.

Разработчиците се надяват, че гласовият асистент, който е по-достъпен за възрастни хора, предпочитащи телефоните пред мобилните телефони, ще помогне на властите да засичат новите заразени, след като тоталната блокада във Франция бъде вдигната на 11 май.

Системата може да обслужва по 1000 обаждания по едно и също време. Информацията на обаждащите се се изпраща анонимно до здравните власти и се съхранява седем дни, преди да бъде изтрита.

„Доколкото знаем, това е първият път, в който изкуствен интелект се използва, за да служи на общественото здраве“, коментира пред вестник Le Monde професор Хавие Ювен, който ръководи проекта.

 „AlloCovid” е отделен от мобилното приложение „StopCovid”, което правителството възнамерява да пусне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още