IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft може да подготвя Windows 12 за 2024 г.

Според публикации концернът се връща към своя тригодишен цикъл на пускане на нови версии на операционната си система

19:12 | 21.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Microsoft отново променя начина, по който пуска основните версии на Windows, и това може да означава, че ще видим версия на Windows 12 през 2024 г. Windows Central съобщава, че Microsoft се връща към тригодишен цикъл на пускане на нови версии на операционната си система, което означава, че следващата основна версия на Windows вече трябва да се появи през 2024 г. Това е друга голяма промяна в начина, по който Microsoft разработва операционната система.

Първоначално Microsoft се отдалечи от своя тригодишен цикъл с пускането на Windows 10 през 2015 г., давайки приоритет на идеята за Windows като услуга. Вместо голям вариант с много функции на всеки три години, опакован в нова версия на Windows, Windows 10 се актуализира два пъти годишно с нови функции. Години наред много наблюдатели на Windows смятаха, че Windows 10 ще бъде последната голяма версия на Windows, след като служител на Microsoft описа Windows 10 като „последната версия на Windows“. Microsoft никога не отрече истинността на тези коментари.

Наред със следващата версия на Windows през 2024 г. компанията все още има планове да поддържа Windows 11 през следващите години. Производителят на софтуер се отдалечава от първоначалното си обещание за големи годишни актуализации за Windows 11 през последните месеци, като предпочита да доставя основните промени веднага, след като са готови. Следващата голяма актуализация, 22H2, към момента се очаква да пристигне през септември или октомври, след като беше финализирана наскоро от Microsoft.

Твърди се, че Microsoft се отказва от планове за голяма годишна актуализация през втората половина на 2023 г. и вместо това ще даде приоритет на пускането на нови функции през 2023 г. Това се доближава до скорошните промени на Microsoft в програмата Windows Insider, с повече експерименти и прототипни функции, които се тестват масово.

Microsoft не е коментирала официално своите бъдещи планове за Windows. Компанията положи големи усилия през последните две години, след като пандемията увеличи използването на Windows.

Първоначално Microsoft планираше да пусне Windows 10X на устройства с два екрана, но след като обяви, че „компютърът се завръща“ в началото на пандемията, концернът продължи да преработва 10X в това, което се превърна впоследствие на Windows 11.

През февруари обаче Microsoft обяви, че изпробва нови начини за въвеждане на иновации в Windows. Тогава в публикация в блог на разработчиците на Windows се говореше за т. нар. experience packs. Те можеше да се доставят на потребителите под това име и чрез Windows Update.

За потребителите на Windows всъщност е добре, че получават нововъведения и подобрения по-бързо спрямо преди. Това също така позволява на Microsoft да реагира по-бързо на често исканите функции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още