Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Специални предложения

Как да защитим спестяванията си от нулевите лихви и инфлацията?

Тази мисия обаче е изключително важна, особено в ситуация на икономическа несигурност и непредвидимост за домакинствата и бизнеса

Как да защитим спестяванията си от нулевите лихви и инфлацията?

Снимка: Pixabay

Материалът на журналиста от Bloomberg TV Bulgaria Вероника Денизова е част от проекта на ОББ „ОББ академия за инвестиции“.

Да съхраним спестяванията си и да ги предпазим от ефекта на нулевите лихвени проценти и ускоряващата се инфлация вероятно изглежда като невъзможна мисия за обикновените спестили, които от години са свикнали да заделят парите си в банкови депозити. Тази мисия обаче е изключително важна, особено в ситуация на икономическа несигурност и непредвидимост за домакинствата и бизнеса. Да погледнем каква е средата в момента:

Обемът на депозитите на частни лица за първи път надхвърли 100 млрд. лв. през септември, показаха данните на БНБ. Рекордните 100,3 млрд. лв. са концентрирани в депозити на неправителствения сектор в българските банки, като увеличението им на годишна база е почти 12%. Само депозитите на домакинствата скачат с близо 11% до 64,5 млрд. лв., което се равнява на над 50% от БВП на страната.

Българите продължават да насочват спестяванията си предимно към сметки и депозитни продукти в банковата система, въпреки че лихвените проценти са на най-ниските си нива в историята. През септември средните лихвени проценти по депозитите на домакинствата намаляват с 0,01 пр. п. до 0,06% (в лева) и 0,07% (в евро). Това означава, че ако заделите 10 хил. лв. в банков депозит при настоящите лихвени нива, без да включваме други фактори на влияние, след една година сумата по сметката ви ще се е увеличила с едва 6 лева.

В същото време редица български банки преустановиха предлагането на някои видове депозити като срочните, които бяха сред продуктите с малко по-благоприятни лихвени проценти. Някои от банките преобразуваха депозитите в разплащателни сметки, а други наложиха такси за обслужване или за наличности, с което се стигна до ситуация, в която повечето клиенти реално плащат за съхранението на парите им в банковата система. Според финансисти и кредитни консултанти е въпрос на време официално отрицателните лихви да се настанят по-уверено на пазара. Тази неблагоприятна за спестителите ситуация се влошава още повече и от ускоряването на ръста в потребителските цени. Годишната инфлация у нас достигна 4,8% през септември, което е най-високото ѝ ниво от девет години насам.

В опит да избегнат намаляването на спестяванията си заради нулевите лихви и инфлацията много хора се насочват към инвестиции в недвижими имоти. Те обаче са нисколиквидни, изискват наличието на голяма сума и включват такси и комисиони, които могат да намалят положителния ефект от инвестицията. Освен това в последните години цените на имотите се повишиха значително, а пазарът е пренаселен, което създава бариери за навлизане в него.

В такъв случай следва логичният въпрос защо в условия на нулеви лихви и висока инфлация българите продължават да държат парите си „под ключ“. Според експертите сред възможните обяснения можем да посочим традиционно консервативното поведение на българските спестители, ниската финансова грамотност у нас и по-ограничения достъп до инвестиционни активи за така наречените дребни спестители.

И докато първите два проблема могат да отнемат много време, за да се променят, последният вече намира своето разрешение с навлизането на новите технологии във финансовия сектор. Достъпът до финансовите пазари в последните години е все по-лесен благодарение на дигиталните платформи за търговия, разширяването на предлаганите услуги в интернет и мобилното банкиране и улесняването на комуникацията между доставчиците на финансови услуги и потребителите им. На този фон възможностите за спестяване на по-малки суми в удобно за инвеститорите време и по тяхна преценка са все по-големи. Хората, които искат да се възползват от възможностите за печалба от финансовите пазари, но да запазят предимствата на спестовните продукти, могат да се насочат към систематичното инвестиране. То е сред най-достъпните модели на спестяване в света, а в последно време става все по-популярно и в България.

Систематичният инвестиционен план (СИП) на Обединена българска банка дава възможност за регулярно инвестиране във взаимен фонд по избор на клиента. По същество той е спестовен подход, при който инвестираме ежемесечно по-малки суми, като взаимните фондове целят оптимален баланс между сигурност, възвращаемост и рисков апетит. Иновативният продукт е насочен към хора, които предпочитат да отделят по-малки суми, но редовно и да следват индивидуална спестовно-инвестиционна стратегия. Спестовните планове осигуряват възможността за гъвкави решения за инвестиции, съобразени с индивидуалните нужди и цели на всеки потребител.

Едно от най-големите предимства на СИП е, че може да бъде открит изцяло дигитално чрез мобилното приложение ОББ Мобайл, без да се налага посещение на банков клон. СИП осигурява гъвкавост, бързина и удобство за потребителите чрез редовно и неусетно спестяване и възможност за лесна промяна на размера, датата на вноските и периода на инвестиране. Както при всеки инвестиционен продукт, така и при този доходността може да се увеличава, но в някои случаи и да намалява. Затова е препоръчително инвестицията да бъде с по-дългосрочен хоризонт и да позволим на парите ни да „работят“ по-дълго за нас.

Инвестицията в СИП чрез редовни вноски ни позволява още да си създадем култура на спестяване, да заделим средства за бъдещи планове и да ограничим излишните разходи. Cиcтeмaтичният инвecтициoнeн плaн е част oт пpoдyĸтoвaтa гaмa на OББ Aceт Meниджмънт, който има дългогодишен опит в инвестициите на финансовите пазари и управлява някои от най-доходоносните фондове у нас.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Специални предложения
Vivacom представи нови комбинирани оферти за малък и среден бизнес с до 30% отстъпка