IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола остава стабилна на фона на свиващите се резерви в САЩ и Китай*

Петролът обаче може да се окаже изправен пред някои краткосрочни сътресения

10:18 | 24.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола продължава да расте, оставайки около нивото от 73/75 долара за барел за двата водещи сорта благодарение на свиването на резервите в САЩ и Китай.

Неочаквано запасите от бензин в САЩ са се понижили миналата седмица, докато тези от суров петрол спадат за пета поредна седмица – най-дългата им серия от януари. Китайските запаси също намаляват до най-ниското си равнище през тази година, показват данни на Kayrros. Това се случва на фона на продължаващото затягане на пазара заради възстановяването от коронавируса на ключови потребители, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 0,4% до 75,52 долара за барел. Тези върху американския лек суров петрол също прибавят 0,4% към стойността си до 73,39 долара за барел.

В САЩ петролните резерви са намалели със 7,6 млн. барела миналата седмица, а тези в центъра за съхранение Къшинг се понижават за втора поредна седмица, показват данни на Администрацията за енергийна информация. Запасите от бензин се свиват с 2,9 млн. барела спрямо прогноза за ръст в проучване на Bloomberg.

Китайските резерви на свой ред намаляват до 947 млн. барела за седмицата до 22 юни от нивото от над 1 млрд. барела към края на март, показват данни на Kayrros. Запасите в 190-те терминала в страната са били около 973 млн. барела по това време миналата година, посочва компанията.

Петролът обаче може да се окаже изправен пред някои краткосрочни сътресения, като според един от техническите му индикатори цената може да се е покачила твърде много и твърде бързо.

Ускореният темп на ваксиниране дава тласък на отварянето на икономиките, а оттам и на търсенето на петрол, което помага за изцеждането на резервите, натрупани покрай пандемията. В края на следващата седмица предстои среща на ОПЕК+, на която да се прецени дали има нужда от увеличаване на производството.

„Затегнат пазар изглежда е повече от достатъчен да компенсира увеличение в производството на ОПЕК+“, посочва Маргарет Йънг, стратег на DailyFX. Всяко едно увеличение на производството трябва да е „много бавно и постепенно“, допълва тя.

Междувременно американските преговарящи се готвят да се върнат на масата за седми кръг преговори с Иран за възстановяване на ядреното споразумение. Постигането на компромис може да доведе до вдигане на санкциите, а оттам и на увеличаване на петролните доставки, въпреки че засега напредъкът е бавен.

*Информацията е актуална към 9:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още