IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се пренасочва към царевица от САЩ заради риска за доставките от Украйна

Търсенето на царевица от САЩ, Бразилия и Аржентина се засилва през последните седмици с ескалирането на войната

15:53 | 18.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китай увеличава покупките на царевица от САЩ, тъй като инвазията на Русия в Украйна пречи на износа на зърно и поставя под съмнение пролетните насаждения, повишавайки същевременно цените в Чикаго, пише Bloomberg.

Най-големият вносител в света е купил 200 хил. тона царевица миналата седмица за доставка през сезона, започващ на 1 септември, показват данните на Министерството на земеделието на САЩ. Това е най-големият обем от декември насам. Въпреки че Китай е едва четвъртият по големина купувач за седмицата, продажбата прави впечатление, тъй като азиатската страна по-рано купуваше от Украйна.

Китай е най-големият купувач и на американска соя, поръчвайки над 800 хил. тона.

Продажбите на над 2 млн. тона американска царевица за купувачи от цял свят се реализират, въпреки че цените се задържат около най-високите си нива след историческия си пик през 2012 г. Покупките нарастват, след като Китай не изпълни ангажиментите си за 2021 г. за закупуване на американски стоки съгласно условията на търговското споразумение между страните.

САЩ са основната алтернатива за Китай да запълни евентуална празнина в доставките на царевица, тъй като Бразилия, вторият по големина износител в света, има ограничени възможности за увеличаване на продажбите си, смята Андре Песоа, ръководител на бразилската компания за прогнози в сектора Agroconsult. Насоки, определени в протокол за износа на царевица от Бразилия за Китай, в момента възпрепятстват търговията.

Като цяло търсенето на царевица от САЩ, Бразилия и Аржентина нарасна силно през последните седмици с ескалирането на войната, но покупките са се забавили напоследък, казва Песоа. Бразилия ще изпрати около 2 млн. тона царевица през март и април, което е много необичайно за тези месеци, каза той.

царевица царевица

Фючърсите на царевицата в петък запазиха поскъпването от предишния ден след данните за износа от САЩ и след като Международният съвет по зърното намали перспективите си за световните доставки заради войната. Фючърсите с доставка през май се търгуваха на цена от 7,5350 долара за бушел (малко над 25 кг) след увеличение от 3,4% в четвъртък. Пшеницата поскъпна с 0,5%, а соята - с 0,9%.

"От фундаментална гледна точка имате различна ситуация при пшеницата и царевицата", казва Дейвид Брок, маркетингов съветник в Brock Associates в Милуоки. "Пазарът на царевица ще бъде фокусиран върху това колко масова ще е сеитбата през следващите седмици. От друга страна сме на няколко месеца от реколтата от зимна пшеница и заместник-министърът на земеделието на Украйна каза, че посевите изглеждат добре".

Нарастват притесненията, че метеорологичните условия ще продължат да оказват натиск върху доставките в краткосрочен план, особено при лоши оценки на реколтата и смущения в логистиката.

Аржентинските фермери ще приберат по-малка реколта заради климатичния феномен Ла Ниня. Бразилските фермери, от друга страна, претърпяха големи загуби на реколтата от соя, но производството на царевица все още може да бъде голямо в зависимост от времето през април и май.

Допълнителна подкрепа на цените оказва перспективата за още прекъсвания на доставките на торове точно когато фермерите се нуждаят от суровини за засяване на пролетни култури. Една от най-големите железници в Канада се готви да спре дейност, след като не успя да постигне трудово споразумение с обединените в профсъюз работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още